Adssential

Adssential

Agencija ili in-house (digitalni) marketing – što mi zapravo treba?

Marketing je od svojih samih početaka često tema oko koje se lome koplja, a od kad postoje specijalizirane agencije, koplja se lome i oko pitanja što je bolje – in-house marketing, odnosno odjel unutar tvrtke ili suradnja s agencijom kao vanjskim suradnikom. Tim pitanjem bavimo se i mi u redovima koji slijede, a u kojima ćemo vas provesti kroz neke od najčešćih scenarija s obje strane. 

Bilo da pričamo o digitalnom marketingu, klasičnim načinima oglašavanja ili miksu svega navedenog, bez marketinga je gotovo nemoguće opstati, no ako se njime ne upravlja planirano, može dovesti i do brojnih neželjenih posljedica, što nikako nije cilj. Zato je važno da osobe koje se brinu za marketing znaju što rade i što ne smiju raditi kako bi se postigli svi zadani rezultati.

Ako ste barem jednom pretraživali poslove u marketingu, sigurno ste vidjeli oglas da se traži “marketing specijalist”, “stručnjak za digitalni marketing”, “marketing manager” ili neki od sličnih naziva. Ako vas je oglas zainteresirao, vjerojatno ste ga i otvorili i pogledali detalje o radnom mjestu, a tu dolazimo do prvih problema – “od kandidata se traži: napredno poznavanje društvenih mreža i oglašavanja na istima, napredno poznavanje Google Ads i Google alata, napredno poznavanje Adobe programa, osnove fotografije i video montaže, grafički dizajn i minimalno 3 godine agencijskog iskustva”.

Nadalje, od kandidata se često traži (posebice u manjim tvrtkama) i fleksibilnost te spremnost priskočiti u pomoć drugim odjelima poput odjela prodaje, a dok stignete do kraja oglasa, shvatite da zapravo poslodavac traži cijeli tim unutar jedne osobe, dok visina primanja nije ni okvirno recipročna onome što se sve traži od vas.

Vjerojatno i sami u tom trenutku pomislite “kvragu, kako da znam sve ovo, trebale bi mi još godine učenja i radni dan dulji od 8 sati da mogu sve ovo držati pod kontrolom” i vjerojatno ste u pravu. Vjerojatno niste ni jedini koji misle tako, ali uz sva zbivanja na tržištu i van njega, danas si rijetki mogu priuštiti birati posao. A sve dok je tako, uvijek će biti onih koji su spremni javiti se na oglas i baciti u koštac s takvim opsegom posla, no često se dogodi da ti isti i odu iz tvrtke nakon samo nekoliko mjeseci. Razlozi su često isti – burnout zbog stresa, prevelik opseg posla, nenormalni rokovi i zahtjevi…

Sva ta previranja unutar organizacije nisu ispravan niti dugotrajno održiv način poslovanja, a u tim se situacijama poslodavci okreću i specijaliziranim agencijama za marketing. Što time zapravo poslodavci dobivaju? Kroz suradnju s agencijom, poslodavac dobiva zapravo cijeli tim stručnog i školovanog kadra za svako pojedino područje poput kreatora sadržaja za društvene mreže, PPC stručnjaka, SEO specijalista i profesionalnog dizajnera, koji će znati kako izvući maksimum iz svake kampanje.

Sve to dolazi bez procedure raspisivanja natječaja, provođenja nekoliko krugova razgovora i testiranja kandidata, educiranja novih radnika, integracije u tim, kontrole obavljanja zadataka i mnogih drugih. Zapravo, dobiva stručnu radnu snagu bez puno komplikacija, a često i uz isti ili čak niži trošak, jer ne mora plaćati svakog zaposlenika, njegove doprinose, bolovanja, slobodne dane i slično.  

Zašto onda neki ipak inzistiraju na ih-house marketingu? Niti jedna tvrtka ili organizacija nisu isto velike ili imaju različite ciljeve, a samim time i potrebe, posebice one u marketingu. U nekim slučajevima moguće je naći kandidata i koji će zadovoljiti sve uvjete te savršeno odrađivati svoj dio posla, ponekad jednostavno opseg posla nije toliko velik da bi bilo potrebno držati nekoga na punom radnom vremenu, a ponekad je samo lakše imati osobu u uredu koja može reagirati u sekundi, koja zna sve potrebno o proizvodnim procesima, proizvodima ili uslugama te s kojom možete koordinirati sve potrebno kad je to potrebno.

Također, ako je riječ o većoj organizaciji, koja si može priuštiti stručni in-house marketing tim, puno je manja potreba za korištenjem usluga agencije. Jer uz kvalitetno posložen tim u kojem svatko ima svoju ulogu i svrhu rezultati mogu biti jednaki onima koje postižu agencije. Međutim, takve su tvrtke u manjem broju, barem u Lijepoj našoj. 

Spomenimo i da je uvijek moguća i kombinacija ovih dviju naizgled suprotstavljenih strana – u nekim srednjim i većim tvrtkama već je uobičajena praksa da osoba zaposlena na mjestu direktora marketinga svakodnevno surađuje s odabranom agencijom (ili više njih) na pojedinim zadacima ili projektima, u većem ili manjem obujmu. Često se upravo takav model pokaže kao jedan od najboljih, ali boljka mu je da je najčešće i – najskuplji.

Kako odlučiti što je najbolje za vas i vašu tvrtku? Kao što smo rekli, osim samog financijskog aspekta, nekoliko je faktora koji mogu biti presudni u donošenju odluke, a nju ćemo prepustiti vama samima. Uostalom, ništa vas ne košta poslati nekoliko upita agencijama prije donošenja odluke, a ako vas put navede pred naš prag, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja. 🙂

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top