Alan Novak

Alan Novak

Društvene mreže su odlične, ali internet stranica je kraljica prodaje

U posljednje vrijeme svjedoci smo sve većem rastu internet trgovina, djelomično “zahvaljujući” pandemiji koja je praktički preko noći zatvorila većinu fizičkih trgovina diljem svijeta (osim, naravno, esencijalnih trgovina poput onih koje prodaju prehrambene proizvode i ostalo nužno za preživljavanje), a djelomično i zbog tehnološkog napretka koji je omogućio gotovo svima otvaranje internet trgovina uz puno manja ulaganja novaca, vremena i truda nego prije, praktički bez obzira na veličinu tvrtke ili robe i usluga koje nude.

Vjerujemo da je većina vas koji čitate ovaj članak barem jednom kupila nešto putem internet trgovina, a ako i sami razmišljate o otvaranju jedne, u idućim ćemo vas redovima provesti kroz neke od najčešćih vrsta web shopova i istaknuti neke od mana i prednosti najpoznatijih i najraširenijih platformi.

Ako posjedujete Facebook profil ili Facebook stranicu tvrtke, vjerojatno ste već upoznati s oglašavanjem na ovoj društvenoj mreži pa nećemo dublje ulaziti u tu tematiku u ovom blogu (ako još uvijek niste upoznati s detaljima, preporučujemo da pročitate naš prošlotjedni blog), no sigurni smo da među vama i dalje postoje oni koji još uvijek nisu čuli ili upoznali Facebook Shops.

Što su Facebook Shops i tko ih može koristiti?

Facebook Shops su jedan od najnovijih alata koji je Facebook pustio u javnost u posljednje vrijeme, a omogućuje svima koji ne posjeduju vlastiti web shop otvaranje istog na Facebooku, bez obzira na vrstu robe koju prodajete ili veličinu poduzeća.

Laički rečeno, bavite li se proizvodnjom unikatnog nakita, prodajom odjeće ili nešto treće, Facebook vam omogućuje da na Facebook stranici svojeg brenda besplatno (do 30. lipnja ove godine) otvorite trgovinu koja će vam generirati dodatni promet i povećati doseg do ciljane publike, bez dodatnih ulaganja. Naravno, tu ne govorimo o plaćenim oglasima i kampanjama, što je zapravo i jedan od Facebookovih razloga za pokretanje ovog projekta. Iako je sam alat i otvaranje trgovine besplatan, mogućnosti koje nudi su ograničene, a tek korištenjem i plaćanjem third-party aplikacija moguće je napraviti neke veće promjene i značajke unutar Facebook Shops trgovine.

Što ako već posjedujem web shop na nekoj drugoj platformi? 

U slučaju da već posjedujete vlastiti web shop na platformama poput Shopify-a ili WooCommercea, vjerojatno razmišljate koliko se isplati ponovo kretati u taj projekt i otvarati novi dućan na Facebook stranici. Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor, jer svaka je tvrtka drugačija, kao i njeni kupci, stoga je potrebno odvagnuti sve dobre i loše strane pa vidjeti što je najbolje za vaš brend.

Jedna od dobrih strana je da kroz Facebook Shops vrlo jednostavno osoba može kupiti vaš proizvod, bez kompliciranog procesa završetka kupovine, a istu možete upariti sa svojom Shopify trgovinom pa sve promjene vezane za stanje na skladištu, cijene i ostalo što mijenjate kroz Shopify prikazuju se u realnom vremenu i kroz Facebook Shops, ali jedan od nedostataka je da ova opcija još uvijek zadaje više problema korisnicima nego što im donosi dobroga.

No, kad ovo stavimo u kontekst građenja novog brenda, jačanja pozicije na tržištu i postizanja veće vidljivosti, dolazimo do zaključka da Facebook Shop sam po sebi nije dovoljno jak kanal i alat za postizanje istog. 

Naime, osim već spomenutih smanjenih mogućnosti personalizacije trgovine, važno je reći kako kroz Facebook Shops ne postoji potpuna sloboda odlučivanja, tehničkih mogućnosti te dubinskog praćenja analitike, kao ni mogućnost optimizacije za digitalno oglašavanje kad je ona nužna za postizanje što boljih rezultata. Jer i dalje je Facebook taj koji nameće svoja pravila, čijih regulativa se morate pridržavati ako želite i dalje imati svoju trgovinu na ovoj društvenoj mreži.

Otvoriti trgovinu na više različitih platformi ili se fokusirati samo na jednu?

Bez detaljnog istraživanja, analize i provjere isplativosti, teško je dati konkretan odgovor, jer kao što smo već rekli ranije – svaka tvrtka i svaki posao su različiti, a s time i potrebe. No, jedno je jasno – dedicirana web stranica ili web shop i dalje su broj 1 u e-commerce svijetu, a sve prednosti posebno su vidljive kada se postigne sinergija kroz nekoliko kanala.

Primjerice, promet na svojoj internet trgovini možete generirati ili povećati uz Facebook, Instagram i Google oglašavanje i poveznice koje će sve zainteresirane voditi direktno na vašu stranicu gdje možete koristiti sve marketinške trikove i taktike kako biste maksimizirali rezultate, a uz mogućnosti praćenja analitike kroz Google Analytics ili dodavanjem Facebook Pixela na vašu stranicu i oglase na Facebooku, svaku od svojih aktivnosti pravilno usmjeriti prema publici koju želite ciljati.

Jedna od prednosti je i sigurnost plaćanja koja je veoma važna svima koji kupuju putem interneta, pogotovo u ovo vrijeme kad se otvara sve veći broj internet trgovina i teško je više prepoznati koje su tu samo da vam uzmu novac i podatke, bez ikakve namjere da plaćenu robu ikad dostave na vašu adresu i one koje će vam doista poslati naručeno i plaćeno.

Uz službenu web stranicu ili trgovinu, stvara se veće povjerenje između kupca i trgovine, što rezultira zadovoljnim kupcima koji će se rado vratiti i ponovo kupiti neki proizvod, a kroz opise i tekstove na stranici može se i bolje približiti proizvod zainteresiranoj publici ili prikazati njegova namjena, mogućnosti te način na koji se isti može koristiti, što je još jedan od važnih aspekata prilikom donošenja odluke o kupnji.

Na kraju svega, koja je opcija najbolja za mene? 

Da zaključimo – ako nakon svega odlučite da Facebook Shops zadovoljavaju sve vaše kriterije i smatrate da će biti dovoljni za postizanje rezultata, nije na odmet krenuti i isprobati, no ako ste zaključili kako vam se ipak više sviđa ideja zasebne web stranice ili shopa, kao i sinergijski učinak kroz nekoliko kanala i mreža, ali ne znate kako pokrenuti stranicu i postići zadovoljavajuće rezultate, pozivamo vas da se bez obaveze javite na neki od naših kontakata pa zajedno prođemo sve pozitivne i negativne strane i pronađemo najbolju opciju za vas i vaš brend. 

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top