Adssential

Adssential

Facebook algoritam – što sada kad organski doseg pada?

Nije tajna da organski doseg na Facebooku već godinama bilježi pad, posebice nakon posljednjih izmjena u algoritmu, zbog čega su mnogi primijetili naglo opadanje dosega i pribjegli oglašavanju na ovoj mreži kako bi stigli do prave publike i dali željene rezultate, bilo da je riječ o prodaji, angažmanu publike ili dosegu do što većeg broja ljudi. 

No, u ovom blogu pričat ćemo o načinima na koji i vaš organski doseg može postati bolji, bez potrebe za ulaganjem dodatnih sredstava u plaćene oglase (naravno, oni su tu uvijek kao dobra opcija za sve kojima je potrebna ili si to mogu priuštiti). Kako bismo mogli ući dublje u samu srž tematike, krenut ćemo od početka – što je to organski doseg uopće i što on znači?

Organski doseg je termin kojim označavamo broj korisnika Facebooka (publike) kojoj se prikazala vaša objava, a najčešće su to pratitelji vaše stranice i njihovi prijatelji, kojima se vaša objava prikazala jer su ju oni lajkali, komentirali ili podijelili na svojim profilima.

Prema dostupnim podacima i istraživanjima na internetu o ovoj tematici, zanimljiv je podatak da otprilike samo 5% publike će vidjeti vaše organske objave, a razlog tome leži i u činjenici da se unazad nekoliko godina drastično povećao broj sadržaja koji se objavljuje svake minute na ovoj mreži. Da bismo vam jasnije približili tu informaciju, dovoljno je reći da se u svijetu u jednoj minuti objavi otprilike 300.000 postova, a vaš je jedan od njih. Zamislite sad samo koliku konkurenciju imate prilikom natjecanja kome će se sve upravo vaš status prikazati.

No, nije sve tako crno, jer i dalje postoje načini kako povećati doseg do publike, a jedan od očitih načina je – kvalitetan i relevantan sadržaj.

Kako biste potaknuli interakciju publike, koja će podignuti i vaš organski doseg, umjesto o samom broju dnevnih, tjednih i mjesečnih objava, više pažnje posvetite kvaliteti objava. Kad kvantitetu zamijeni kvaliteta, rezultati neće izostati. To znači da fotografije, video ili bilo koji drugi sadržaj koji objavljujete osim što mora biti relevantan za vaš brend i publiku, mora i biti pravilnih dimenzija za ispravno prikazivanje na Facebook mreži, fotografije i video moraju biti visoke rezolucije i estetski ugodne oku.

Kad smo već kod kvantitete, sigurno se pitate i koliko puta na dan ili tjedan biste trebali objaviti nešto na svojoj Facebook stranici – iako ne postoji univerzalan odgovor jer on ovisi o tisućama faktora, općenita preporuka je 3-4 puta na tjedan, no i tu se bolje voditi mišlju “ako nemate nešto pametno za reći, bolje je šutjeti”. Jer objava samo da se zadovolji broj ili da se vidi barem aktivnost najčešće neće donijeti dobar rezultat, a vrijeme koje ste potrošili na osmišljavanje i objavu sadržaja, mogli ste utrošiti u osmišljavanje kvalitetne strategije za nastup na društvenim mrežama, koja vam je mogla donijeti rezultate koje ste priželjkivali.

Veliku ulogu kod Facebook algoritma igra i vrsta sadržaja koji objavljujete – rezultat neće biti isti ako ste objavili fotografiju ili primjerice video, jer poznato je da Facebook u posljednje vrijeme preferira objave koje sadrže video pa će ih jače “gurati” prema publici, što znači da će imati i veći doseg od same fotografije, često i bez obzira na samu kvalitetu vizuala. Stoga, nije na odmet razmisliti i o toj opciji, iako je teže i vremenski zahtjevnije snimiti (dobar) video nego “okinuti” fotografiju mobitelom ili fotoaparatom. A da ne govorimo i da košta više. Ali rezultat će donijeti isplativost ulaganja.

Ako koristite Facebook, pogotovo Facebook stranice za prodaju i promociju vlastitih proizvoda i usluga, često se to svodi na samo prodajne objave, međutim i taj korak, iako na prvu logičan, zapravo je korak u krivom smjeru. Naravno, važno je raditi i takve objave, često i u najvećem postotku, no važno je i paralelno graditi brend, informirati svoju publiku, educirati ih, upoznati s novostima, biti odgovorna kompanija i promovirati teme od interesa javnosti, a sve kroz relevantan sadržaj za vaš brend i njih. Ako sami vodite svoju stranicu, slobodno dajte mašti na volju, stavite se u ulogu publike i pokušajte otkriti što bi im se moglo svidjeti i biti im od interesa. Jer stvaranjem jače emotivne poveznice između brenda i publike doći će postupno i do povećanja prodaje te boljeg imidža, što su i neki od primarnih ciljeva nastupa na društvenim mrežama.


Dok razmišljate o vrstama sadržaja, važno je znati i što objavom želite reći, odnosno koja je poruka koju želite prenijeti svojoj publici. Kakav će biti tekst vaše objave? Hoće li biti dulji, kraći, hoćete li koristiti emotikone ili ne, ostaje na vama, odnosno na rezultatima testiranja koja možete provesti na svojoj stranici i vidjeti što i kako najbolje prolazi kod publike. Međutim, sve to pada u vodu ako je tekst vaše objave pun gramatičkih i pravopisnih grešaka. Uz danas dostupne alate na internetu, u samo par klikova možete provjeriti jeste li sve ispravno napisali (Ispravi.me (Hašek) i Grammarly su samo neki od dostupnih besplatnih alata koji će vam pomoći oko toga, ovisno o jeziku kojim pišete).

Svi ovi savjeti s vremenom će donijeti rezultate, samo je važno biti strpljiv, no nisu ni oni magični štapić koji će vas preko noći vinuti u zvijezde. Nisu ni oni jedini načini na koje možete pomoći svojem organskom dosegu, ali su dobar početak. Međutim, svjesni smo i da nisu svi jednakih znanja, vještina i informatičke pismenosti, kao ni voljni baviti se društvenim mrežama, a kako zbog toga ne bi patilo vaše poslovanje, ne škodi razmisliti ni o kontaktiranju specijaliziranih agencija ili pojedinaca koje će glavobolju oko organskog dosega preuzeti na sebe, a vas rasteretiti razmišljanja još i o tome. Jer sigurni smo da imate važnijeg posla. A nama je to posao. 😉

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top