Google Ads automatsko bidanje, treba li ga koristiti?

Prošli blog post poslužio je da vam ukratko objasnimo što utječe na visinu bida, kako bid utječe na Google aukcije, te koje su mogućnosti bidanja i kako se njima upravlja. Danas ćemo malo detaljnije objasniti automatsko bidanje.
Kako funkcionira automatsko bidanje?

Automatsko bidanje napravit će veliki dio posla umjesto vas, ali prije odabira istog potrebno je provjeriti postoje li jasni ciljevi kampanje. Osim toga, automatsko bidanje koristi prijašnje podatke funkcioniranja kampanja kako bi poboljšalo njihovu izvedbu, samim time, dsobre performanse kampanja omogućit će kvalitetnije automatsko bidanje.

Kod automatskog bidanja, ključne riječi određuju koji pojmovi kod pretraživanja će se “okidati” na oglase. Kod njega Google automatski povećava bid za primjerice impresiju za koju smatra da će biti uspješnija od druge.

Automatsko bidanje nije za svakoga i za svaku vrstu kampanje. Prilikom odabira automatske strategije bidanja bitno je uzeti u obzir ciljeve kampanje. To može biti klik na oglas, povećanje prihoda, konverzija. Da li je ono pravi izbor ovisi o nekoliko stavki:
Jesu li ciljevi kampanje jasno postavljeni – primjerice, dovesti što više posjetitelja na web stranicu;
Koliko vremena ste spremni potrošiti za optimiziranje vaših kampanja – prema Googleu čak 80% vremena rada na pojedinoj kampanji “potroši” se na manualno optimiziranje kampanja;
Zadovoljava li kampanja uvjete – automatsko bidanje bolje će funkcionirati ako kampanja već ima neke rezultate kao što su klikovi i konverzije. Takvi podaci nisu nužni, no pomoću njih Google algoritam određuje kako bidati za pojedine stavke i samim time veća je šansa da će performanse biti bolje uz postojeće podatke o funkcioniranju kampanja;
Imate li postavljeno praćenje konverzija – razlog je upravo stavka prije.

Automatske strategije bidanja vezane uz konverzije

Enhanced cost-per-click (eCPC) – poluautomatska strategija bidanja koja postavlja bidove tako da se postigne što je moguće više konverzija u okviru dnevnog budžeta. Bid se postavlja za ključne riječi, dok je ostali dio posla Google Ads sustavu. Preporučuje se za korisnike koji žele povećati broj konverzija te istovremeno imati kontrolu nad bidovima ključnih riječi.
Maximize conversions – Automatski postavlja bidove u vrijeme kada se pokreće aukcija tako da se postigne što je više moguće konverzija unutar postavljenog budžeta. Preporučuje se za kampanje koje već imaju minimalno 15 konverzija na mjesečnoj razini, te nemaju odabran target CPA – jer oglašivač nije siguran koliko bi on trebao iznositi.
Target CPA (cost-per-acquisition) – automatski postavlja bidove da donesu što je više moguće konverzija za CPA koji je određen. Preporučuje se za oglašivače koji znaju koliko su voljni platiti po konverziji.

Najbolja praksa prilikom korištenja automatskog bidanja

Pokrenuti ga nakon što se koristilo manualno bidanje – kao što smo ranije naveli, algoritam automatskog bidanja bolje funkcionira ako postoje neki prijašnji podaci funkcioniranja kampanja.
Posložite praćenje konverzija – bez praćenja konverzija ovakvi načini bidanja padaju u vodu – no, tko još danas ne prati konverzije?
Izbjegavajte česte promjene opcija bidanja – Google algoritmu treba neko vrijeme da se prilagodi promjenama, prema najnovijim informacijama oko 14 dana da bi se počeli vidjeti utjecaju promjena;
Provjerite funkcionalnost kampanje i napravite pozitivne promjene

Kada koristiti manualno bidanje?

Ako se smatra da automatsko bidanje neće donijeti previše koristi, manualno bidanje je uvijek opcija. Pozitivna stvar kod manualnog bidanje je 100%-na kontrola nad visinom pojedinog bid-a.
I za kraj, odluka o korištenju automatskog ili manualnog bidanja je na vama. Mi, iako smo u ovom blog postu detaljnije objasnili metode i opcije automatskog bidanja, ipak više preferiramo manualno. Uz mnogo razloga, navesti ćemo najbitniji – ipak volimo imati stvari pod svojom kontrolom 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top