Google Ads novosti – listopad 2019.

I u listopadu, Google nas je iznenadio nekim novostima iz svijeta Google Ads oglašavanja. Redom ćemo proći kroz sve od njih!

Omogućeno je dodavanje fotografija iz recenzija u Google Shopping kampanje
Nedavno istraživanje dokazalo je kako Google i dalje drži primat u istraživanju proizvoda, bez obzira radi li se o namjeri online kupovine ili odlaska u trgovinu. No, osim recenzija proizvoda koje su bitne kupcima, gledaju se i fotografije istih – čak 50% kupaca online proizvoda na kupnju se odlučilo nakon što su vidjeli fotografiju proizvoda. Google je iz tog razloga omogućio dodavanje fotografija korisnika proizvoda iz recenzija u Shopping kampanje, što će zasigurno mnogo pomoći potencijalnim kupcima u donošenju odluke o kupnji. Ova opcija trenutno je dostupna na mobilnim uređajima u SAD-u, no s vremenom se planira proširiti i na ostale uređaje i zemlje.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9522897 

Google Ads auction-time bidding dostupan u Search Ads 360
Smart bidding opcija već je duže vremena omogućena u Google Ads sučelju te s vremenom postaje sve bolja, no tu opciju do sada nije bilo moguće koristiti u Search Ads 360 sučelju. Prema Google-u, za vrijeme testiranja Beta verzije tisuće oglašivača testiralo je auction-time bidding opciju i doživjeli su povećanje ukupnog broja konverzija od 15 do 30%, ili veći ROI. Upravo temeljem toga, ova opcija postala je dostupna i na ovoj platformi.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9526545

Omogućeno postavljanje conversion actiona na nivou kampanja za video kampanje
Od osmog listopada, conversion action opcija dostupna je i na nivou kampanje kod Video kampanja. Do sada je ta opcija bila dostupna samo u Search i Display kampanjama, ali će se od sada i video kampanje moći optimizirati samo za određenu konverziju.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9462435

Dodavanje Audienca u Google Search kampanjama
Nedavno je Google predstavio Personalized Advertising Policy kojim je uređeno prikupljanje podataka interesnih kategorija – audiencea, tj. uređeno je koji se podaci prikupljaju i za koje skupine to više neće biti dopušteno. U narednim tjednima predstavit će se dva nova načina za pronalaženje potencijalnih kupaca na Google Search mreži – Affinity Audiences i Season Event Segments For In-Market Audiences. Radi se o dobro poznatim targeting metodama koje se godinama koriste kod Display oglašavanja, a sada će ta opcija biti omogućena i kod Search kampanja.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9546093

Virtual Make-up dolazi na YouTube Masthead oglase
Mogućnost da se vidi kako proizvod funkcionira doprinosi odluci potencijalnog kupca za kupnju istoga. Zasigurno ste od mnogih prijatelja i poznanika čuli – “više volim kupiti uživo jer tako mogu isprobati proizvod”. Ovo se osobito odnosi na proizvode za uljepšavanje kao što su primjerice ruževi za usne.
Na Cannes Lions Festival od Creativity predstavljen je AR Beauty Try-on, koji dopušta korisnicima da virtualno isprobaju make-up i tako vide da li im odgovara. Sustav funkcionira korištenjem mobilnog uređaja, te je potrebno uključiti prednju kameru. AR Beauty prvotno je bio dostupan kroz FameBit, Googleove in-house branded content platforme, no sada je dostupan brendovima diljem svijeta u beta verziji za YouTube Masthead i TrueView video discovery oglase. Na ovaj način korisnici će moći virtualno pregledavati proizvode i direktno ih kupovati.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9547094

Novi stupci za lakše razumijevanje konverzija
Do nedavno, Google je konverzije bilježio na dan kad se bilježio klik na oglas. Na primjer, ako je na oglas kliknuto prošli tjedan, a konverzija je napravljena ovaj, klik i konverzija bilježeni su u vrijeme kad je kliknuto na oglas (prošli tjedan). Od 17. listopada izvještaj o konverzijama i vrijednost konverzija može se vidjeti prema vremenu konverzije, tj. pomoću stupca “by conversion time”. To znači da će se prema gore navedenome primjeru, konverzija za taj klik prikazivati ovaj tjedan (a ne prošli kad je napravljen klik) u stupcu “Conversions (by conv. time). Dostupno je šest novih stupaca vezanih uz konverzije:
– Conversions (by conv. time);
– Conv. Value (by conv. time);
– Value/Conv. (by conv. time);
– All conv. (by conv. time);
– All conv. value (by conv. time);
– Value /all conv. (by conv. time).

Novi stupci zasigurno će pomoći boljem razumijevanju i praćenju konverzija.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9549009

Responsive Search Ads dostupni svim oglašivačima
22. listopada responsive search ads postali su dostupni svim oglašivačima na svim jezicima, u Google Ads Editoru, API-u i mobilnim aplikacijama. Responsive search ads koriste se već duže vremena, no do navedenog datuma nisu bili dostupni svima.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9569689

App campaign Asset updates
U nadolazećim mjesecima, Google je najavio nadograditi funkcioniranje App kampanja i oblikovanja asseta kod istih tako da će poboljšati način na koji kampanja odabire i prikazuje kombinaciju asseta kod prikaza oglasa. Oglašivači s aktivnim app kampanjama navedene promjene će se automatski nadograditi. Na koji način će to funkcionirati, nije navedeno.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9536251

Placement reporting update
U nadolazećim tjednima, “placement” stupac u Report Editoru prikazivat će iste podatke koji se prikazuju u “placements” sekciji ad grupa. Ta metrika uključivat će samo manualno targetirane placemente za razliku do sada kad je to je uključivalo automatski targetirane placemente.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9591415

Lead form ekstenzije

Ad ekstenzije ili proširenja oglasa odličan su način za prikaz više informacija, od onog što nam sam oglas i njegov opis nudi, o proizvodu ili usluzi. Lead form ekstenzije nova su vrsta ekstenzija dostupna u Google Ads oglašavanju. Tako potencijalni kupci proizvoda ili usluga mogu na najbrži način kontaktirati vaše poduzeće, eliminirajući na taj način dodatan korak odlaska na web kako bi to učinili. Dobra stvar nakon slanja upita opcija je odlaska na web oglašivača ili povratka pretraživanja Google-a u samo jednom kliku, dok bismo kao nedostatak naveli da još uvijek ne postoji opcija da upit dođe primjerice na mail koji se koristi za kontakt forme na web stranici, već se mora skinuti iz Google Ads sučelja kao “.csv” dokument.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9594220

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top