Google Ads novosti – Ožujak 2020.

Poboljšanja Google Ads mobilne aplikacije

Google Ads mobilna aplikacija “must have” je svake osobe koje se bavi Google Adsima, osobito za “hitne situacije” kada nam računalo nije dostupno. Pomoću aplikacije u realnom vremenu mogle su se raditi promjene na kampanjama, no mogućnosti koje su se nudile bile su bitno ograničene u usporedbi s Google Ads sučeljem na računalu. Upravo zato smo ju naveli kao “must have” isključivo za hitne izmjene u specifičnim situacijama (kojih nadamo se imate minimalno). Kako bi se unaprijedilo korisničko iskustvo, Google je u aplikaciju uveo dvije novosti – Optimization Score i Dark Mode. 

Koliko su korisne preporuke Optimization Scorea prepuštamo vama, no novina u ovoj aplikaciji je da se Optimization Score na razini računa i kampanja može vidjeti na “Account Overview” screenu. Također, kampanje kod kojih se pretpostavlja da će preporuke, tj. “Recommendations” donijeti najviše koristi nalaze se na prvom mjestu, što znači da je novost da su preporuke za poboljšanje Optimization Scorea poredane prema prioritetima. 

Google Ads aplikacija s novim Recommendations opcijama

Također, novost je mogućnost podešavanja u postavkama da vas aplikacija u real time-u obavijesti za svaku promjenu Quality Score-a.

Dark Mode svi znate što je, a od sada je dostupan i u Google Ads aplikaciji. Naravno, radi se o novom interface-u koji koristi tamnije boje no standardna verzija aplikacije. Ako tu postavku već koristite na svom mobilnom uređaju, ona će automatski biti uključena i na Google Ads mobilnoj aplikaciji.

Google Ads predstavlja Dark Mode

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9762485

Novi izgled atrribution reportova

Attribution (nekadašnji search attribution) služi za provjeru informacija pomoću koji će se dobiti bolji uvid u publiku koja je izvršila konverziju. S obzirom na to da je svaka kampanja kao i svako poduzeće specifična, taj izvještaj pokriva različita područja i informacije. Kako bi korisnicima osigurao bolje iskustvo, Google je napravio korak naprijed te je ovu vrstu izvještaja poboljšao i istovremeno pojednostavnio.

Ova poboljšanja pomažu bržem pristupu najbitnijim podacima i brzom razumijevanju (koliko je to moguće) ponašanja korisnika koji vrše konverzije tijekom cijelog ciklusa kupovine (od pretraživanja ključne riječi pa do konverzije). Neki reportovi su iskombinirani, neki su maknuti, a sve u svrhu isticanja onih najbitnijih. 

Od ožujka, dostupni su sljedeći izvještaji:
– Overview
– Top Paths
– Path Metrics
– Assisted Conversions
– Model Comparison

Atribucijski izvještaji

Primjerice, sada se na “Overview” stranici može jednostavnije vidjeti kako je došlo do konverzije, može se vidjeti postotak posjetioca koji su konvertirali nakon što su kliknuli na oglas više puta i ostalo. Uostalom, najbolje da sami vidite na primjeru:

Novi atribucijski izvještaji

Ako ne znate kako pristupiti attribution reportu, kliknite u gornjem desnom kutu Google Ads sučelja na Tools – Measurement – Attribution.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9764117

Maximize Conversions i Maximize conversion value kao portfolio bid strategija

Portfolio bid strategije koriste se za poboljšanje izvedbe većeg broja kampanja. Do sada, portfolio strategije bile su dostupna za Target CPA, Target ROAS, Maximize clicks i Target Impression Share bid strategije. Od sada su Maximize Conversions i Maximize Conversion Value dostupne u Portfolio Bid Strategies kako bi se olakšalo korištenje smart biddinga u search kampanjama.

Google Ads portfolio bid strategies

Dodajmo kako se portfolio strategije mogu kombinirati sa Shared Budgetima kako bi dobili više konverzija ili veći conversion value.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9763450

Produžen rok za parallel tracking kod video kampanja

Rok za parallel tracking produžen je do 15. lipnja, iako je prvotno najavljivano da će rok biti 31. ožujak o čemu smo ranije već pisali.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9783219

Lakše podnošenje “žalbi” i zahtjeva za provjerom neodobrenih stavki kamapanje radi Ad Policy-a

Iako Google Policies služe kako bi se zaštitili korisnici i oglašivači, nije rijetkost da se primjerice oglas u kampanji suspendira iako nema razloga za to ili da se to dogodi radi nenamjerne greške kod oglašivača. Upravo zbog navedenoga, Google Ads sustav uveo je novu opciju pomoću koje se žaliti na neodobrene segmente kampanje može direktno u Google Ads sučelju.

Novi pristup suspendiranim oglasima

Do sada su sve žalbe išle preko support teama, no od sada postoji mogućnost da se primjerice oglas koji je bio neodobren popravi i zatraži se njegovo pregledavanje u Google Ads sučelju. Isto vrijedi i za oglase koji se neodobreni zbog pogreške od strane Google-a. Dovoljno je proći mišem preko neodobrenog oglasa i kliknuti na “appeal” poveznicu. Status oglasa može se pratiti u Policy Manageru, koji je također dostupan ako prođete mišem preko neodobrenog oglasa. 

“Appeal” prozor u Google Ads

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9790008

Nove mogućnosti Asset reporta

Korištenjem visoko kvalitetnih Creative Asseta u App kampanji može doprinijeti relevantnosti oglasa i poboljšati njihovu izvedbu – kao što je to slučaj i kod ostalih vrsta kampanja, primjerice search kampanje gdje kvalitetan tekstualni oglas dovodi do boljih performansi kampanje. Asset Reporting u App kampanjama daje korisniku podatke i sugestije pomoću kojih se mogu poboljšati Creative Asseti i kampanja optimizirati s kvalitetnim rješenjima. Google Ads predstavio je 4 nova Asset Reportinga za App kampanje koji će korisniku olakšati unaprjeđenje kampanja, a to su sljedeći:

Jasnije vođenje uz pomoć Performance Ratingsa

Tooltip-ovi za Performance Rating pomažu korisniku da razumije kako se definira “low”, “good” i “best” ocjena pojedinog Asseta. Vidljiv je kada se mišem prođe preko Ratinga te nudi rješenje koje se treba napraviti kako bi Asset postigao bolju ocjenu.

Google Ads performance ratings

Novi stupci u Asset Reportingu

Dva nova stupca dodana su Asset Reporting na nivou grupa oglasa: jedan za Asset Source i drugi za Orientation. Pomoću njih vidi se koji je Asset uploadan prilikom postavljanja App kampanje, dok se kod slika i videa može vidjeti njihov Orientation (Landscape, Portrait, Square). Ova funkcija pomaže lakšoj usporedbi performansi Asseta istog tipa.

Novi stupci u Asset Reportingu

Praćenje promjena performansi tijekom vremena

Izvedba Asseta neprestano se mijenja, tako nije čudno da jedan period funkcioniraju odlično, a već im u sljedećem izvedba jako padne. Iz tog razloga uvodi se Performance Chart pomoću kojeg će se vidjeti promjene izvedbe Asseta kroz određeni period. Naravno, moguće će biti odabrati željeni period i određene metrike koje se žele promatrati.

Performance changes over time

Preview Asseta

Uz pomoć Ad Previewa vidi se kako će oglasi izgledati korisnicima u različitim formatima i oblicima. Klikom na View Ad Previews u Asset stupcu izvještaja može se vidjeti kako će oglasi izgledati u App kampanji. Ova opcija bit će uvedena u narednih nekoliko mjeseci:

Google Ads Asset preview

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9792922

Više Cross-Account uvida pomoću Report Editora

Report Editor pomaže analizirati i shvatiti izvedbu Google Adsa s lakoćom. Prošle godine u njemu su omogućeni Real-Time izvještaji za do 10 računa odjednom. No, ako korisnik vodi više od 10 računa, skidanje izvještaja može oduzimati vremena. Kako bi se uštedjelo vrijeme i olakšalo donošenje boljih odluka, od sada su dostupni izvještaji kroz 200 računa direktno iz Browsera. Ova opcija olakšava analiziranje podataka kroz račune u real-timeu, donošenju zaključaka i odluka, a sve bez napuštanja Google Ads sustava.

Cross-account spoznaje

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9800058

Dodajmo za kraj kako je zbog situacije s COVID-19 Google donio neke smjernice i preporuke vezane uz korištenje Google oglasa koje detaljnije možete proučiti na sljedećem linku.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top