Google Ads sustav oglašavanja neprestano se mijenja te je potrebno držati korak s promjenama i pratiti novosti. U ovom blog postu ukratko ćemo proći kroz promjene koje su najavljene tijekom prošlog mjeseca.

Najavljena nova pravila oglašavanja za određene vrste medicinskih oglasa
Kako navode iz Google-a, nova pravila oglašavanja odnosit će se za nedokazane ili eksperimentalne medicinske tehnike kao što su terapije matičnim stanicama, stanične i genske terapije. Ovakva pravila zabranit će oglašavanje usluga koje nisu znanstveno ili medicinski dokazane. Isto će vrijediti i za tretmane koji nemaju dovoljnu količinu kliničkih testiranja kojima bi se opravdala njihova klinička upotreba.

Iako svjesni da medicinska otkrića upravo kreću na ovakav način, te da je potrebno neko vrijeme za njihovo dokazivanje, iz Google-a navode:

“We know that important medical discoveries often start as unproven ideas – and we believe that monitored, regulated clinical trials are the most reliable way to test and prove important medical advances. At the same time, we have seen a rise in bad actors attempting to take advantage of individuals by offering untested, deceptive treatments. Often times, these treatments can lead to dangerous health outcomes and we feel they have no place on our platforms.”

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9475042


Ukida se accelerated delivery opcija za Search i Shopping kampanje
Ukidanje accelerated delivery opcije za search i shopping kampanje najavljeno je još u kolovozu. Kako bi oglašivačima dao više vremena za implementiranje promjena, Google je ovu promjenu odgodio za 7. listopad. Nakon tog datuma više neće biti moguće korištenje te opcije, a u svim kampanjama koje će tog datuma još uvijek imati tu opciju sustav će je automatski zamijeniti sa standard delivery.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9484290


Optimisation score postao je dostupan na Google Ads mobilnoj aplikaciji
Optimisation score prikazuje koliko je kampanja dobro izrađena, tj. optimizirana za prikazivanje oglasa. Optimization score računa se u stvarnom vremenu, temeljem statistike, postavki i statusa računa i kampanja, relevantnosti dostupnih sugestija za promjenama i nedavno predloženih izmjenama. Koliko je ova stavka oglašivačima korisna i koliko doprinosi boljem funkcioniranju kampanja – ostavljamo vama na procjenu, te u to nećemo ulaziti. Činjenica je da će dostupnost ove funkcije onima koji je koriste zasigurno dobro doći na mobilnim uređajima.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9482884


Store visits dodani su kao opcija kod Smart Biddinga za Search i Shopping kampanje
Ova vijest zasigurno će razveseliti one koji preferiraju smart bidding opcije, jer uvodi mogućnost optimiziranja kampanja za posjete fizičkoj lokaciji oglašivača, što do sada nije bilo moguće.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9497556


Unaprijeđenje recommendations sustava za nove keyworde
Google Ads sustav u sklopu Recommendation-a često je predlagao dodavanje keyworda koji nisu bili pretjerano relevantni ili korisni oglašavanju. No, kako javljaju iz Google-a, sustav je unaprijeđen te će se tako od sada prikazivati samo keywordi koji će dovesti više posjetitelja uz već postojeće keyworde. Preostaje nam da vidimo da li će se stvarno povećati relevantnost tih sugestija.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9503749


Novi izgled Call out oglasa
Call out oglasi omogućuju jednostavno direktno pozivanje poduzeća preko rezultata pretrage na mobilnim uređajima. U svrhu bolje kvalitete oglasa, Google je napravio neke vizualne izmjene – po novome, ime poduzeća koje se oglašava i naslov oglasa nalaziti će se direktno ispod broja telefona, te će ikona za poziv biti veća.

To će izgledati ovako:

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9506391


Lakša analiza podataka preko Report Editora
Izrada izvještaja iz Google Ads računa može trošiti mnogo vremena. Do sada, izvještaji se nisu mogli otvarati direktno u browseru, već ih se moralo skinuti na računalo. Kako bi taj posao bio olakšan, Report Editor sada nudi mogućnost otvaranja izvještaja direktno u browseru bez “napuštanja” Google Ads sustava.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9515197


Napominjemo kako od 30.9., više nije dostupna metrika Average Ad Position koja nam je prikazivala na kojoj se prosječnoj poziciji oglas prikazivao u usporedbi s drugim plaćenim oglasima. Samim time, ako je oglas imao Average Ad Position – 1, to nije nužno značilo da se prikazuje pri vrhu stranice i iznad organskih rezultata pretrage, već iznad ostalih plaćenih oglasa.

Ostaje nam pričekati koje novosti će Google Ads najaviti u listopadu!


Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top