Google Ads novosti – Prosinac 2019.

2019. godina je za nama, a prosinac je kao i uvijek bio turbulentno razdoblje za oglašivače. Nadamo se da su ostvareni rezultati svima bili uspješni. Što se pak tiče novosti u vezi Google Adsa, prosinac nije bio pun novosti kao raniji mjeseci, no svejedno su predstavljene tri novosti.

Keyword Planner update – dodana opcija multiple plans i plan sharing

Google Keyword Planner, alat koji pomaže pri pronalasku ključnih riječi za izradu kampanja i pruža uvid u količinu pretraživanja istih (na temelju podataka u posljednjih dvanaest mjeseci), uveo je novu funkciju. Od početka prosinca, moguće je izraditi, spremiti i podijeliti planove ključnih riječi direktno iz Keyword Plannera.

Primjerice, ako prodavač sportske obuće želi pokrenuti nove kampanje za tri različita proizvoda (tenisice za trčanje, tenisice za nogomet i cipele za planiranje) i želi istražiti i napraviti planove ključnih riječi, prije je morao izraditi planove, skinuti ih te poslati na e-mail (svaki odvojeno). Sada, s novo uvedenom opcijom, odvojeni planovi se mogu napraviti pojedinačno te podijeliti direktno s kime želite, bez napuštanja Keyword Plannera.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9644185

Optimization score opcija postala je dostupna za Display (prikazivačke) kampanje

Optimization score i recommendations opcija je pomoću koje Google Ads sustav predlaže promjene oglašivačima. Promjene, koje će prema Googleu poboljšati izvedbu kampanja prema podacima iz Googlea, oglašivačima koji su poboljšali optimization score na nivou računa za 10, conversion rate se povećao za 10%. Optimization score je od kolovoza dostupan u Shopping, a od prosinca prošle godine i u Display kampanjama, gdje su dodane neke nove recommendation opcije, poput prijedloga za korištenje targeting expansiona, dodavanje responsive display oglasa i slično. Naveden opcije koriste se kod display vrste kampanja. 

Isto kao kod search i shopping kampanja, optimization score kod display kampanja može iznositi od 0% do 100%. Optimization score pojedinih kampanja mogu se vidjeti na razini kampanja, dok je zajednički optimization score za sve kampanje dostupan na razini računa. 

Koliko prijedlozi mogu doprinijeti funkcioniranju kampanja ako se radi o kvalitetno postavljenoj kampanji od početka, ostavljamo vama na razmišljanje – no zasigurno mogu poslužiti kao dobar podsjetnik ako ste slučajno zaboravili na neku od postavki. 

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9662250

Explanations – nova opcija pomoću koje će se lakše razumijeti izmjene kampanja

Razumijevanje na koji će način izmjena u kampanji utjecati na njenu izvedbu veoma je bitna, međutim to nije uvijek jasno svim oglašivačima, te može oduzimati mnogo vremena, osobito onima koji su novi u tome. Pomoću te opcije može se vidjeti najvjerojatniji razlog za promjenu impresije ili klika. Primjerice, ako se broj impresija naglo smanjio u jednoj kampanji, umjesto istraživanja raznih parametara koje oduzima mnogo vremena, sada postoji opcija klika na “See Explanations” opciju koja će vam uštedjeti vrijeme i dati odgovor zašto je do određene promjene došlo. No, prije korištenja istih bitno je imati na umu sljedeće:
– Explanations su trenutno dostupni za manual CPC ili eCPC search kampanje;
– Explanations mogu usporediti dva vremenska intervala jednake dužine unutar posljednjih 90 dana;
– Explanations će se najčešće prikazivati za kampanje kod kojih je došlo do značajne promjene u izvedbi.

Explanations je trenutno u beta verziji, a u naredim mjesecima najavljuje se nadogradnja i poboljšanje istih.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9569021


Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top