Google Ads novosti – Siječanj 2020.

Kako budžet i promjena cilja kampanje mogu utjecati na Smart Bidding

Koristeći bid simulator, oglašivač od sada razumije kako će kampanja funkcionirati, ovisno o promjenama bidova na ključnim riječima. Do 13. siječnja ove godine, to je bilo dostupno jedino za kampanje koje su koristile Manual Bidding ili Target CPA bidding. Od navedenog datuma, Bid Simulator uveden je i za kampanje koje koriste Target ROAS bid strategiju te je predstavljen i novi Budget Simulator.

Target ROAS Bid Simulator prikazuje vezu između targetiranog ROAS-a i ključnih metrika koje se prilikom postavljanja određuju u kampanji. Primjerice, prikazuje se kako će podizanje Target ROAS-a, sa 60% na 80% utjecati na kampanju, tj. koliko će kampanja u toj situaciji dobiti klikova, impresija, u usporedbi s dosadašnjim odabranim Target ROAS-om. Pretpostavlja se da sve ostale stavke kao što su odredišne stranice, oglasi, oglasi konkurencije i slično, ostanu isti.

ROAS simulator

Budžeti za kampanje koje koriste Maximize Clicks ili Maximize Conversions povremeno se moraju mijenjati. Slično kao i Bid Simulator, novi Budget Simulator prikazivat će promjene budžeta utjecati na performanse kampanja, tj. koliko će više klikova i impresija kampanja dobiti ako se budžet poveća i obrnuto. U svakom slučaju, Budget Simulator olakšat će pronalaženje idealnog budžeta za vaše kampanje.

Bid Simulator

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9659555

Parallel Tracking postaje obavezan za video kampanje

Optimizacija web stranica za mobilne uređaje, samim time i brzina njihova otvaranja važnija je nego ikad. Prema istraživanjima, samo jedna sekunda kod učitavanja web stranica na mobitelu može utjecati na conversion rate do 20%, prema SOASTA istraživanju.

Kako tu pomaže Parallel Tracking? Parallel Tracking direktno dovodi korisnike na odredišnu stranicu, dok se mjerenja obavljaju kao pozadinski proces. U prosjeku, Google navodi da su oglašivači koji su koristili Parallel Tracking smanjili vrijeme učitavanje stranica do čak pet sekundi. Samim time, ako jedna sekunda utječe na rast conversion rate-a do 20%, a Parallel tracking ubrzava otvaranje web stranice do čak 5 sekundi, odmah je vidljiva važnost ove funckionalnosti. Parallel Tracking od siječnja dostupan je za video kampanje, te će postati obavezan od 31. ožujka ove godine, kao što je obavezan kod Search i Display kampanja. Ako još niste, ne preostaje vam drugo nego se dobro pripremiti i iskoristiti sve prednosti koje donosi. 

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9698426

Automatizirajte unos Google Ads konverzija pomoću Zapiera

Zapier je online alat za automatizaciju i povezivanje aplikacija kao što su primjerice Gmail, Slack, MailChimp, uz više od 1.500 ostalih integracija. Služi za jednostavno povezivanje, bez potrebe dodatnog kodiranja i posla za developere. No, iako na prvu zvuči kao oglas za Zapier, radi se o prenošenju novosti koju će zasigurno svi korisnici Google Ads-a i ovog alata dočekati s oduševljenjem.

Konverzije se ne bilježe samo online, već se često radi i offline pomoću različitih CRM sustava. Upravo kada se trebaju unijeti podaci o konverzijama u Google Ads sutav, dolazi do prepreka, kako bi se dobili što precizniji podaci i rezultati određenih kampanja, ad groupa i keyworda. Naravno, ovi pokazatelji presudni su za kvalitetnu optimizaciju kampanja. Offline Conversion Tracking omogućuje unos offline konverzija u Google Ads sustav, ali često zna biti kompliciran proces ako se unose konverzije iz CRM sustava. Iz Google-a navode kako su baš iz tog razloga uspostavili suradnju sa Zapier-om te su im pomogli izraditi Google Ads integraciju koja uvelike olakšava unos podataka iz CRM sustava u Google Ads.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9707540

Standard Delivery postaje obavezan kod svih Google Ads kampanja

Ad Delivery opcija određuje koliko će dugo potrajati dnevni budžet unutar jednog dana. Prošle godine objavljeno je da će Standard Delivery postati jedina opcija (ukinut je Accelerated Delivery) za Search kampanje, Shopping kampanje i kampanje koje koriste Shared budget. Koristeći Standard Delivery opciju, budžet se u kampanji raspoređuje ravnomjerno tijekom cijelog dana.

Nakon ukidanja opcije Accelerated Delivery, Google nastavlja s unapređenjima kako bi oglašivačima pomogao postizanje maksimalnih rezultata kampanja te upravo zbog toga najavljuju da će od travnja ove godine Standard Delivery biti jedina Ad Delivery opcija dostupna za sve nove Display kampanje, Video App kampanje i kampanja za hotele. Sve postojeće Display, Video App i Hotel kampanje koje koriste Accelerated Delivery, automatski će biti prebačene na Standard Delivery u svibnju ove godine.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9712796

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top