Google Ads novosti – srpanj, 2020.

Novosti na overview pregledu Google Ads računa

Overview pregled osnovni je pregled Google Ads računa. Temeljem feedbacka korisnika Google je uveo tri novosti kod overview pregleda. Prva novost je da se recommendations u računu mogu primijeniti direktno iz overview pregleda i da se prikazuje optimization score. Druga novost je kreiranje kampanja iz overview pregleda, dok je treća mogućnost Downloada overview page-a i pojedinačnih kartica koja će olakšati upotrebu preuzetih podataka.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9955167

Manager računi postali su dostupni u Google Ads mobilnoj aplikaciji

Početkom srpnja manager računi postali su dostupni u Google Ads mobilnoj aplikaciji kako se bi lakše upravljalo Google Ads računima. Koristeći tu opciju moguće je:

  • otkriti trendove i izvedbu za sve račune na overview stranici
  • poboljšati izvedbu koristeći optimization score i prioritizirati preporuke na svim računima
  • upravljati kampanjama i uspoređivati provedbu kampanja kroz račune
  • koristiti push notifikacije za sve račune

Kao dio ove nadogradnje, napravljene su i promjene u mobilnoj aplikaciji te je pojednostavljeno njeno korištenje i navigacija između računa, kampanja i grupa oglasa.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9954561

Krajnji rok za uvođenje parralel trackinga za video kampanje produžen je do 31. ožujka 2021. godine.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9975738

Proširivanje misrepresentation Google Ads policiesa radi boljeg spriječavanja Clickbait oglašavanja

Svrha digitalnog oglašavanja je online pristup točnim i kvalitetnim informacijama. Pritiskom na oglas korisnik bi trebao dobiti jasne i vjerodostojne informacije. Upravo zbog toga, Google je proširio pravila oglašavanja kako bi spriječio pojavljivanje clickbait i senzacionalističkih oglasa. Nova pravila odnosit će se na oglase koji koriste tragedije, skandale i posramljivanje kako bi prisili korisnike da kliknu odmah na oglas. Pravila oglašavanja takvih vijesti prije su bila reguliranja kombinacijom raznih Google Ads pravila oglašavanja, no sada je napravljena nova Clickbait policy (izvor: https://support.google.com/adspolicy/answer/6020955) koja će razjasniti koja vrsta oglasa nije dopuštena i tako olakšati korisnicima oglašavanja da im oglasu budu u skladu s pravilima.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9984360

Novi izgled responzivnih display oglasa

Google je poboljšao izgled responzivnih oglasa s novim kreativnim layoutovima, automatski generiranim videima i atraktivnijim oglasima koji će korisnicima omogućiti više konverzija. Uvedena su tri nova izgleda za responzivne oglase koji uključuju pametno rezanje slika i višeslojne tekstualne oglase.

Korisnici vole video, a u prilog tome ide da preko 60% kupaca (izvor: https://www.thinkwithgoogle.com/data/online-video-shopping-statistics/) tvrdi kako im je video dao ideju ili inspiraciju za kupovinom. Dodavanje videa u responzivni display oglas može rezultirati povećanjem broja konverzija za 5% po sličnom CPA. S obzirom na to da mnogi oglašivači nemaju vremena ili znanja za kreiranje videa, a kako bi pojednostavili i ubrzali stvar, iz Google su uveli opciju automatskog kreiranja videa koristeći postojeće slike i tekstualne opise. Dovoljno je samo odlučiti i označiti da li želite auto generiran video prilikom izrade oglasa.

Također, kod dynamic display oglasa dodan je novi single image layout, ali isto tako i novi formati oglasa kod kojih će se ime poduzeća prikazivati uz logo. Najbolje da vidite kako će to izgledati na primjeru:

Nove opcije kod Smart Shopping Kampanja

Trend online kupovine je u porastu, naročito nakon epidemiološke situacije koju imamo posljednjih nekoliko mjeseci. 25% osoba koje kupuju u SAD-u izjavilo je da će nastaviti s online kupovinom i izbjegavati posjete fizičkim lokacijama trgovina čak i kada se sve trgovine ponovno otvore. Upravo zbog toga unapređuju se Smart Shopping kampanje kako bi se korisnicima pružilo što bolje iskustvo, koje će pak rezultirati s više prodaja kod oglašivača. Tako je novost koja je uvedena kod smart shopping kampanja postavljanje conversion value-a za nove kupce.

Oglašivači koji su ovu opciju koristili u beta verziji imali su odlične rezultate, pa je tako brand IT Cosmetic koji se bavi prodajom make-up proizvoda i proizvoda za njegu kože, dodao taj goal u svoju kampanju i zabilježio porast prihoda od 188%.

Također je dorađen i vizualni izgled oglasa, primjerice ako korisnik generalno pretražuje namještaj i vidi oglas:

Nakon daljnjeg pretraživanja, korisnik odluči suziti pretraživanje na stolice te će mu se prikazivati relevantniji proizvodi:

Kad je korisnik spreman kupiti, može vidjeti annotation za primjerice besplatnu i brzu dostavu koja će mu pomoći u donošenju odluke o kupovini (za sada dostupno samo u SAD-u). Oglašivači koji su koristili tu opciju imali su povećanje conversion rate-a od 9%. Više različitih vrsta annotationa bit će dostupno uskoro.

Naravno, postoji i mogućnost isticanja promocija na proizvodima kako bi se korisnike ‘uvjerilo’ da obave kupovinu, te prema istraživanju takve promocije donose 28% porasta conversion rate-a.

Nove opcije kod responzivnih search oglasa

Prema istraživanju, oglašivači koji koriste responzivne search oglase bilježe 10% više klikova i konverzija. Kako bi dodatno poboljšao ovu vrstu oglasa, Google je uveo nove funkcionalnosti. Prema istraživanju, 91% korisnika smartphonea obave ili planiraju obaviti kupovinu nakon što vide oglas koji je relevantan. Kako bi se dobilo na većoj relevantnosti responzivnih search oglasa, uvedena je opcija location insertiona koji se automatski dodaje s obzirom na to gdje je proizvod ili usluga oglašena. Kad se postavi, oglas će automatski prikazivati grad i državu prema lokaciji potencijalnog kupca kojem se oglas prikazuje.

Također, uvedena je i opcija countodown customizers s pomoću koje se može promovirati vremenski rok prodaje u responzivnim search oglasima.

Kako bi se lakše izradili oglasi s više relevantnih informacija kao što je primjerice mogućnost kupovine, Google je dodao i tu opciju – prilikom izrade oglasa automatski će se sugerirati naslovi poput mogućnosti kupovine, dostava i slično.

Kako bi se uštedjelo vrijeme za izradu izvještaja, dodana je opcija cross-campaign asset reporting te se takomože dobiti uvid u više asseta (primjerice naslova) od jednom te donositi odluke o pauziranju pojedinih ili dodavanju novih.

Dodani su i novi recommendationi koji služe za poboljšanje izvedbe responzivnih search oglasa kad je ad strength označen lošije od ‘good’. Ova opcija uskoro će biti dostupna i u Google Ads Editoru.

Izvor: https://support.google.com/google-ads/answer/9970276

Google Ads Editor 1.4.: Podrška za recommedations i lokalne kampanje

Google Ads Editor 1.4. nova je verzija koja uključuje recommendations i lokalne kampanje. Recommendations postoje već neko vrijeme u Google Ads sučelju, a sada su dostupni i u Editoru.

Sortirani su prema vrsti kako bi se olakšalo korištenje. Prije nego se primjeni primjerice kod responzivnih search oglasa, vidljivo je na koliko računa i kampanja će se odraziti uvedene promjene.

Google Ads Editor također od sada podržava i lokalne kampanje te se tako olakšavaju izmjene na istima.

Novost na manager računima – optimization score i recommendations

Recommendations score od sada je dostupan ma manager računima za to 1.000 Google Ads računa.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top