Kako odabrati dobru Google Ads strategiju bidanja

Ovisno o odluci oglašivača i svoti koju je on voljan izdvojiti za pojedini klik na oglas (vezano uz njegove želje i mogućnosti), bidovi mogu varirati. Prilikom pokretanja kampanje postoji više faktora temeljem kojih će se odlučiti koju strategiju bidanja koristiti.

Što utječe na odluku o visini bida?
Na odluku o visini bida utječe nekoliko segmenata, a to su, ukupni budžet, ciljevi kampanje (ovisno da li se žele klikovi, impresije ili konverzije) i vrijednost izvršene transakcije na webu (primjerice, nikome nije u cilju plaćati 20kn po kliku ako proizvod košta 15 kuna).

Kako bid utječe na Google Aukcije?
Kao što smo spomenuli u jednom od prijašnjih tekstova, Google aukcije pokreću se svaki puta kada netko pretražuje određeni pojam, ili otvara neku web stranicu i slično. Jedan od segmenata koji utječu na prikazivanje oglasa je visina bida. Ako je on prenizak, oglas neće ući u aukciju i shodno tome ne postoji niti šansa da bude prikazan.

Koje su mogućnosti bidanja i kako se njima upravlja?
Google nudi nekoliko mogućnosti bidanja koje ovise ili o vrsti kampanja ili njihovom cilju – dobiti klikove, impresije ili konverzije.

Postoje dva načina upravljanja bidovima – automatski i manualno. Manualno, kao što mu i samo ime govori, dopušta oglašivaču da ručno unaša bid. Automatskim bidanjem, Googleu dopuštamo da na temelju svojih algoritama odrađuje posao za nas.

Razlika između manualnog i automatskog bidanja
Manualno bidanje – Kao što smo prije spomenuli, manualno bidanje nudi opciju da oglašivač sam određuje bid na razini grupe oglasa, ključne riječi, interesa itd. Prednost mu je što oglašivač sam određuje ako želite postaviti veći bid za primjerice određenu ključnu riječ.

Automatsko bidanje – Kod automatskog bidanja oglašivač odabire dnevni budžet, a ostatak posla prepušta se Google Ads sustavu. Google Ads sustav će temeljem dnevnog budžeta ostvariti optimalan broj klikova i konverzija unutar tog budžeta.

Ne postoji preporučen bid koji za sve funkcionira na isti način. Pravi bid zavisi o cijeni klika na ključne riječi koje se koriste, vrsti kampanje, području koje se targetira itd.

Najviše osoba prilikom pokretanja kampanje koristiti Cost per click bidanje. Tako se postavlja maximum cpc bid, tj. maksimalan iznos koji je oglašivač voljan platiti za jedan klik. 
Postoje tri alata pomoću kojih se mogu odrediti CPC bidovi. To su:
– bid simulator;
– keyword planner;
– first page bid estimates

O navedenim alatima pisat ćemo detaljnije u jednom od naših sljedećih tekstova.

Na kraju, važno je napomenuti da se internet promet neprestano mijenja, te jednom odabran bid neće uvijek isto funkcionirati. Upravo zbog toga potrebno je bidove držati pod okom i neprestano ih provjeravati i prilagođavati.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top