Google pretraživačka i prikazivačka mreža

U prošlome blog upisu opisali smo razliku između pojedinih vrsta Google oglasa, te smo naveli gdje se oni prikazuju. Kako bi se bolje shvatio način prikazivanja pojedinih oglasa na određenim lokacijama, potrebno je upoznati i shvatiti razlike između Google pretraživačke i Google prikazivačke mreže.

Što je Google mreža?
Google mrežom naziva se mjesto gdje Google oglasi mogu biti prikazivani. Google mreža dijeli se na Google pretraživačku i Google prikazivačku. Kao što im i samo ime govori, pretraživačke kampanje prikazuju se na Google pretraživačkoj mreži, dok se prikazivačke kampanje prikazuju na Google prikazivačkoj mreži.

Što je Google pretraživačka mreža?
Kod Google pretraživačke mreže, oglasi se prikazuju na Google pretraživačkoj mreži, Google Shopping mreži, Google mapama i Google Play-u, te isto tako uključuju sve pretraživačke stranice koje su partneri Google-a. Oglasi se prikazuju prilikom unošenja riječi ili termina pretraživanja u web tražilicu.

Kako bi se oglasi prikazivali na pretraživačkoj mreži, potrebno je kreirati pretraživačku kampanju. Prilikom kreiranja pretraživačke kampanje, unose se ključne riječi, te se oglasi prikazuju ako netko pretražuje unesene riječi ili fraze. Dakle, ako primjerice obrt za vodoinstalaterske popravke želi započeti s oglašavanjem, kreirat će kampanju i za ključnu riječ staviti “vodoinstalaterski popravci”. Kada će korisnik u Google tražilicu utipkati “vodoinstalaterski popravci”, njemu će se prikazati oglas navedenog obrta.
 Prilikom kreiranja kampanja, brojne su mogućnosti postavki. Tako se primjerice može utjecati na kojima će se uređajima oglasi prikazivati – mobilni uređaji, računala i tableti. Ovisno o želji ili rezultatima koje daje određena kampanja na određenom uređaju, odlučuje se hoće li se više budžeta ulagati primjerice u oglašavanje na mobilnim uređajima, ili će se neke od uređaja potpuno isključiti iz kampanje. Detaljnije ćemo o postavkama kampanja u jednom od narednih upisa.

Što je Google prikazivačka mreža?
Google prikazivačka mreža prikazuje oglase na Google stranicama kao što su YouTube, Blogger, Gmail i slično, te na stranicama koje su partneri Google-a diljem svijeta (kao što su web portali, forumi i slično).

Zašto odabrati Google prikazivačku kampanju, prikazat ćemo na hipotetskom primjeru. 
Vlasnik dućana koji se bavi prodajom cipela, svjestan je da njegove kupce privlači vizualni identitet i izgled njegovih proizvoda. Vlasnik dućana nema mogućnost online kupovine, dok Shopping kampanja nije dostupna u Hrvatskoj. Glavni cilj oglašavanja vlasniku, upoznavanje je potencijalnih kupaca s postojanjem dućana (brand awareness). Vlasnik se odlučuje na Google prikazivačku kampanju jer zna da u ovom slučaju, proizvodi mogu biti prikazani na raznim web stranicama uz relevantan sadržaj ili ciljanjem relevantne skupine.

Možda ovo sada djeluje zbunjujuće, no da pojasnimo:

Relevantan sadržaj – primjerice ako netko gleda video vezan uz modu, njemu će biti prikazan oglas za cipele.
Relevantna ciljna skupina – Google prikuplja podatke svojih korisnika te je na temelju njih moguće targetirati ciljnu skupinu. Dakle, ako neka osoba redovno pretražuje i gleda cipele, moguće je odrediti da se takvoj osobi prikazuje oglas cipela prilikom posjeta portalima koji su Google partneri.

Dobra stvar kod prikazivačkih oglasa je da se može kontrolirati na kojim stranicama se oglasi prikazuju, te određivati ciljnu skupinu prema interesima i temama. Te mogućnosti targetiranja omogućuju da se za oglašavani proizvod odredi velika, ali ipak specifična publika, uz osiguranje da se oglasi prikazuju pravim osobama.

Google oglasi na Google mreži mogu biti prikazani u različitim oblicima. Oni povezuju oglašivača s potencijalnim kupcima u trenutku kada oni vrše online aktivnost povezanu s onim što oglašivač nudi – primjerice traže neki proizvod, čitaju blog o određenoj temi, gledaju video zapis sadržaja vezanog uz proizvod i slično. Izbor prave vrste oglasa omogućuje oglašivaču osiguranje najboljih mogućih rezultata promidžbe – pravi oglas, prikazan pravoj osobi u pravom trenutku.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top