Alan Novak

Alan Novak

Google se pridružuje trendovima – privatnost korisnika kao lajtmotiv godine

Privatnost korisnika interneta očito postaje lajtmotiv 2021. godine, jer nakon što su “zaratili” Facebook i Apple na tom polju, a o čemu smo pisali u prethodnom blogu, posljednjih dana u prvi plan se prometnuo Google, koji je najavio kako njegovi programi i alati poput Google Chromea više neće prikupljati third-party kolačiće koji najčešće služe oglašivačima za prikupljanje i praćenje korisničkih podataka i ponašanja na internetu.

Prema istraživanju koje je napravio Pew Research Center, a na koje se referiraju i zaposlenici Googlea u svojim blogovima na ovu temu, zanimljiv je podatak da čak 72% ljudi smatra da sve što rade na internetu prate oglašivači, tehnološke tvrtke i druge kompanije, a čak 81 posto njih smatra da je rizik od prikupljanja privatnih informacija veći od samih prednosti korištenja interneta.

Zbog svega rečenog, Google je odlučio stati na stranu korisnika i odlučio kako neće pratiti navike i ponašanje svojih pojedinačnih korisnika da bi bolje radio njegov sustav za ciljanje publike ili prikazivanje relevantnih oglasa, a zanimljivo je i da third-party kolačiće neće zamijeniti niti jednim novim alatom koji bi mogao raditi isti ili slični posao.

No, kako bi oglašivači i dalje imali koristi od oglasa na Google mreži, a oni pogađali pravu publiku, Google razvija nove sustave pomoću kojih nije potrebno pratiti ponašanje svakog posebnog korisnika i nema potrebe za sakupljanjem njegovih podataka, no i ti sustavi još uvijek nisu u potpunosti spremni i bit će potrebno još neko vrijeme da zažive u stvarnom okruženju.

Prema dostupnim podacima, third-party cookies bi trebali u potpunosti nestati u iduće dvije godine, ali velike promjene predviđaju se već i u godinama prije, a prilika je to za sve oglašivače da uhvate dovoljno vremena za pripremu na nove okolnosti koje će zasigurno promijeniti oglašavanje na Google mreži kakvo smo poznavali. Međutim, treba reći kako će to donijeti i probleme svima koji se bave oglašavanjem na ovoj mreži, od kojih će mnogi morati napraviti sustavne promjene i načine funkcioniranja, kao i osmisliti druge načine prikupljanja relevantnih podataka o svojim korisnicima i njihovim navikama na internetu.

Osim što će sve ove promjene donijeti brojne novosti oglašivačima, vjerojatno mnoge krajnje korisnike zanima što će to sve donijeti njima, osim naravno veće sigurnosti da njihovi privatni podaci neće biti sakupljani od strane trećih strana. 

Prema svim do sada dostupnim informacijama, čini se da ih čeka barem mali predah od opetovanih oglasa za određene proizvode ili usluge nakon što su ih samo jednom pretraživali na internetu ili zabunom kliknuli na oglas, no s druge strane za očekivati je kako će oglašivači preći na druge tehnike pomoću kojih će moći i dalje pratiti ponašanje i želje korisnika, a u konačnici i prikazivati oglase osobama koje bi oni mogli zanimati ili potaknuti na željenu akciju. Ali to nije loša stvar, s koje god strane se nalazili.

Pitanje je jedino na koje načine ćemo se svi prilagoditi i kako će se situacija odraziti na poslovne rezultate, a kao oni koji će prema najavama proći najgore su zapravo mali oglašivači s manjim budžetima, koji se više neće moći uspješno natjecati s velikim igračima jednom kad im budu ukinute mogućnosti detaljnog i preciznog ciljanja publike. 

Ako vam sve ovo zvuči previše komplicirano za pratiti i primijeniti u praksi, možda nije loše i razmisliti o traženju pomoći kod oglašavanja na Google mreži. A tu vam uvijek stojimo na usluzi kao službeni Google Partner.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top