Kako organizirati Google Ads račun

Dobra organizacija Google Ads računa preduvjet je i jedna od glavnih stavki koje mogu utjecati na uspješnost Google Ads kampanja. Kako bismo dočarali koliko je organizacija Google Ads računa bitna, možemo ga usporediti s radnim stolom. Radni stol s nabacanim stvarima čini gotovo pa nemogućim pronaći određene stvari kada su najpotrebnije. Slično vrijedi i za Google Ads račun. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je planirati strukturu računa prije nego se počne s izradom kampanja.

Kako planirati strukturu računa?
Za početak, objasnit ćemo strukturu Google računa. Zamislimo Google račun kao piramidu. Na vrhu piramide nalazi se sam račun koji je povezan na e-mail. Google račun sastoji se od kampanja, na čijoj se razini određuju posebne postavke (kao što su targeting, vrsta kampanje, budžet i ostalo). Kampanje se sastoje od grupa oglasa, koje pak sadrže oglase i ključne riječi.

Kako segmentirati proizvode/usluge?
Prije izrade kampanja najbitnije je odlučiti na koji način želimo segmentirati naše proizvode ili usluge. Na jednostavan način pokušat ćemo to objasniti na primjeru dućana s odjećom i obućom. U tom slučaju, najbolje je podijeliti kampanje s obzirom na vrstu odjeće koja se prodaje – kampanja za cipele, kampanja za jakne, kampanja za hlače itd. Unutar kampanja za jakne izrade se različite grupe oglasa bazirane na vrsti jakne – kožne jakne, proljetne jakne i slično. Isto vrijedi i za ostale kampanje. Moguće je napraviti još detaljnije strukturiranu ponudu, u smislu izrade posebne kampanje za svaki različiti proizvod.

Tako strukturirana kampanja omogućuje korištenje relevantnih ključnih riječi za svaku grupu oglasa. Osim toga, to omogućuje detaljnije praćenje funkcioniranja određenog proizvoda i efikasnosti njegove promidžbe.

Ukratko, najbolja praksa je:

  • Kreirati posebne kampanje za različitu vrstu proizvoda, različito područje targetinga te različite vrste oglasa;
  • Kreirati posebne grupe oglasa sa relevantnim ključnim riječima bazirano na vrsti proizvoda ili usluge;
  • Za različito poduzeće obavezno kreirati poseban račun.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top