Webshop – Black Friday pripreme

Webshop – Black Friday pripreme

Autor: Adssential, digital marketing agency

Crni petak, međunarodno poznat kao Black Friday, obilježava se četvrtog petka svakog studenog. Dok u SAD-u ovaj dan često dovodi do velikih gužvi i pomame, u Hrvatskoj je ipak karakteriziran umjerenijim popustima i smirenijom atmosferom bez ekstremnih reakcija potrošača te kod nas vjerojatno nećemo vidjeti scene gdje kupci razvaljuju vrata trgovina, preskaču jedni druge te se tuku kako bi došli do željenih proizvoda. No unatoč tome, bitno je pripremiti svoj webshop - Black Friday donosi mnogo prilika koje možete iskoristiti ako se temeljito i na vrijeme pripremite!


Iako u Hrvatskoj popusti za Crni petak nisu toliko visoki kao u SAD-u, posljednjih godina primjećujemo sve veći porast akcija vezanih uz ovaj događaj, ali i Cyber Monday. Da biste maksimalno iskoristili potencijal Black Friday-a, važno je temeljito se pripremiti. U ovom ćemo blogu naglasak staviti na pripremu e-trgovina za ovaj dan. Savjete koje dijelimo s vama možete iskoristiti kako biste se dobro pripremili za Crni petak. No, prije nego što se bacimo na savjete, jeste li se ikada pitali odakle potječe naziv ‘Black Friday’?Povijest Crnog petka (Black Friday)


Tradicija obilježavanja Black Friday-a potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Iako postoji mnogo teorija o porijeklu ovog naziva, teško je reći koja je točna. Svaka teorija ima svoje pobornike koji uvjerljivo brane svoj stav i tvrde da su baš oni u pravu.


Pogledajmo neke od najraširenijih teorija o podrijetlu imena ‘Black Friday’ koje se često spominju na internetu:


Ime ‘Black Friday’ potječe od policajaca iz Philadelphije

Prema ovoj teoriji, policajci iz Philadelphije počeli su koristiti naziv ‘Black Friday’ zbog izazova koje je taj dan predstavljao: prometni zastoji, masovne gužve, dugi redovi kupaca te potreba za duplim smjenama. Upravo navedeni faktori nagnali su ih da daju specifičan naziv ovom danu.


Black Friday - Dan koji je označavao prekretnicu u rastu potrošnje

Prema drugoj teoriji, naziv ‘Black Friday’ odnosi se na prijelaz između Dana Zahvalnosti i početka božićne sezonske kupovine. Do Dana Zahvalnosti, mnogi trgovci su doživljavali stagnaciju ili čak poslovali s gubicima, tj. bili su ‘u crvenom’. Upravo zato, ovaj dan predstavljao je prekretnicu i označavao početak božićne kupnje, omogućujući trgovcima prelazak iz ‘crvenog’ u profitabilno ‘crno’ stanje, što bi objasnilo porijeklo naziva prema ovoj teoriji.


Pad cijene zlata na američkom tržištu

Jedna od teorija o podrijetlu naziva ‘Black Friday’ veže se za financijsku krizu iz 1869. godine, nastalu uslijed drastičnog pada cijene zlata. Ova kriza rezultirala je bankrotom mnogih te ih gurnula ih prema rubu siromaštva.


Druge teorije o podrijetlu imena ‘Black Friday’

Iza naziva ‘Black Friday’ krije se mnoštvo teorija i tumačenja. Iako smo naveli tri popularne verzije, postoje brojne druge interpretacije. Svaka teorija ima svoje zagovornike i skeptike, ostavljajući porijeklo ovog imena i dalje obavijenim misterijem, a neke od njih možete pronaći i na poveznici.


Nakon što smo prošli kroz različite teorije o podrijetlu naziva ‘Black Friday’, na vama je da odlučite koja vam se čini istinitom, ako vam je to uopće važno. Ono što je sigurno važno svakom e-trgovcu jest dobro pripremiti webshop - Black Friday donosi prilike koje morate iskoristiti, a u nastavku ćete saznati kako se pripremiti.


Muškrac duge crne kose stoji i piše markerom po ploči u učionici ispred dvije ženske osobe.

Pripremite webshop za Black Friday (Crni petak)


Pripremiti webshop za Black Friday zahtijeva više od samog planiranja popusta i akcija. Tehnička priprema stranice postaje ključna s obzirom na povećan broj narudžbi, potrebu za ažuriranjem zaliha, ali i s većim brojem reklamacija i povrata koje donosi više narudžbi. 


Da biste pružili izvrsno korisničko iskustvo, vaša e-trgovina mora biti spremna za veći protok posjetitelja. Ako ne obratite pažnju na ovaj dio, povećani promet može usporiti vaš webshop. Zbog toga je važno unaprijed provjeriti brzinu učitavanja i responzivnosti vaše stranice, osiguravajući da vaši kupci imaju odlično korisničko iskustvo.


Odabir pouzdanog hostinga

Hosting paketi variraju kako po cijenama, tako i po kvaliteti usluge koju nude. Dok je pristupačnost cijene važna, pouzdanost i brzina podrške postaju neizmjerno važni u kritičnim trenucima. Stoga, birajte hosting partnera koji će vam biti dostupan i efikasan kad to najviše trebate.


Kvaliteta hostinga ne odražava se samo kroz brzinu i podršku, već i kroz sposobnost prilagodbe povećanom broju posjetitelja. Iako performanse vaše web stranice ovise o njezinoj strukturi, odgovarajući hosting osigurava stabilno i brzo učitavanje čak i pod povećanim opterećenjem.


Preporučujemo da redovito pregledavate svoj hosting plan i provjeravate može li se nositi s povećanim prometom, te razmotrite nadogradnje koje mogu optimizirati performanse. Brzina učitavanja stranica ključna je za zadržavanje posjetitelja i poticanje prodaje.


Bitno je istaknuti da čak i hosting partneri koji su inače pouzdani tijekom godine mogu naići na izazove tijekom perioda snažnog povećanja prometa, kao što je to slučaj za Crni petak.


Nakon tehničke pripreme, dolazimo do pripreme marketinške strategije. Pogledajmo kako možete maksimalno iskoristiti marketinške alate i taktike kako biste privukli posjetitelje i povećali prodaju tijekom Crnog petka.


Definirajte ciljeve Black Friday marketinške kampanje

Prvi korak u kreiranju uspješne marketinške kampanje za Crni petak je postavljanje jasnih i mjerljivih ciljeva. Razmislite što točno želite postići u ovom promotivnom periodu. Je li vaš glavni cilj povećanje ukupne prodaje, privlačenje novih kupaca, podizanje prosječne vrijednosti košarice ili nešto treće? Kroz definiranje ciljeva, možete preciznije planirati svoje marketinške aktivnosti, ali i lakše mjeriti uspješnost same kampanje.


Definirajte popuste, budžete i odaberite proizvode za promociju

Ključ uspješne Black Friday kampanje leži u preciznom odabiru proizvoda za promociju te jasnom definiranju njihovih popusta. Postavite sebi pitanje: hoćete li dati isti popust na sve proizvode, odabrati specifične kategorije za sniženja ili možda istaknuti pojedine proizvode kao posebne ponude? Također, razmotrite vrstu popusta – hoće li to biti postotak smanjenja, fiksni iznos popusta ili neka druga promotivna akcija kao što je “1 + 1 gratis”. Nakon što se odlučite o samim popustima, planirajte i vaš marketinški budžet kako biste osigurali da vaše promocije dosegnu ciljanu publiku i ostvare željeni učinak.


Neka vaš webshop za Black Friday koristi prilagođen dizajn

Da biste maksimalno iskoristili potencijal Black Friday akcije, bitno je da vaša web trgovina vizualno komunicira posebne ponude i aktualna sniženja. Implementirajte atraktivne grafike, vizuale i promotivne bannere koji će odmah privući pažnju posjetitelja. Promotivni materijal trebao bi biti lako uočljiv odmah na naslovnici, ali i integriran kroz cijelu stranicu kako bi kupci u svakom trenutku bili svjesni posebnih prilika koje nudite. Takva vizualna prilagodba ne samo da informira korisnike, već i potiče brže odluke o kupnji.


Očekujte i budite spremni za povećani obujam rada na Crni petak

Crni petak donosi val narudžbi, upita i interakcija s kupcima. Pripremite se za intenzivniji rad – od brže obrade narudžbi, organizacije dostave, do komunikacije s kupcima oko njihovih pitanja, žalbi ili povrata. S obzirom na veći obujam posla, ključ je pružiti iznimnu korisničku podršku.


Kvalitetna usluga i brza reakcija grade povjerenje i lojalnost kod kupaca. Ako dođe do poteškoća ili potrebe za povratom, profesionalan pristup može zadržati kupca i potaknuti ga da se vrati. Kontinuirana izvrsnost u korisničkoj podršci tijekom ovog perioda ne samo da će zadovoljiti trenutne kupce, već će postaviti temelje za dugoročne odnose s njima.


Aktivirajte se na svim marketinškim frontama s jasno postavljenom strategijom

Crni petak donosi povećanje marketinških aktivnosti na svim kanalima. Oglašavanje postaje intenzivnije, a troškovi, poput cost-per-clicka u alatima kao što su Google Ads, mogu rasti zbog povećane konkurencije i ulaganja viših budžeta u oglašavanje. No, ovaj izazov nije samo vaš – svi se trgovci suočavaju s njim.


Da biste se istaknuli, potrebno je pažljivo planirati i uskladiti svoje marketinške aktivnosti. Osigurajte da svaki kanal – od društvenih mreža, e-mail kampanja, do plaćenih oglasa – jasno komunicira vaše ponude i akcije za Crni petak. Pri tom, ne zaboravite prilagoditi vizuale i poruke kako biste maksimizirali angažman i konverzije na svakom kanalu.


No, dok su oglasi i marketinške kampanje odgovorni za privlačenje posjetitelja na vašu web stranicu, pravo iskustvo i ključna konverzija događaju se unutar vaše online trgovine. Zato osigurajte da vaša stranica, osim da podrži povećani promet, može pružiti izvrsno korisničko iskustvo koje će motivirati posjetitelje da finaliziraju svoju kupnju – ovaj dio je stvarno bitan, zato ga i ponavljamo.


Upoznajte bolje svoje kupce

Iskoristite priliku koju nudi Black Friday da produbite razumijevanje o ponašanju i željama vaših kupaca. Istina je da će se ponašanje kupaca tijekom ovih posebnih razdoblja razlikovati od njihovog standardnog ponašanja, no i dalje možete prikupiti vrijedne informacije.


Kao dodatan korak, motivirajte kupce da ostave svoje e-mail adrese uz odgovarajuće dopuštenje. Na ovaj način možete ih kasnije informirati o nadolazećim proizvodima, specijalnim ponudama i važnim novostima vezanim za vašu online trgovinu putem e-mail kampanja. Ugradite ovu praksu u svoju strategiju korisničkog iskustva kako biste nastavili graditi trajne odnose s vašim kupcima.


Ponudite dodatne pogodnosti za svoje kupce na webshopu kod Black Friday akcija

Kupci prilikom online kupovine ne gledaju samo cijenu proizvoda, već i druge dodatne pogodnosti koje im pružate. Dodatne pogodnosti kao što su besplatna dostava, različite opcije plaćanja i lagan proces povrata robe mogu biti presudni faktori u njihovoj odluci o kupovini. Black Friday idealno je vrijeme za pogodnosti takve vrste. Kupci cijene transparentnost i jednostavnost kada je riječ o online kupovini. Pružanjem ovih dodatnih pogodnosti ne samo da povećavate šanse za prodajom, već i jačate povjerenje kupaca u vaš brend. Dugoročno, to može rezultirati većom lojalnošću kupaca i pozitivnim preporukama, što će vam pomoći da postanete prepoznatljiva i pouzdana online trgovina.


Stvorite osjećaj hitnosti

Stvaranje osjećaja hitnosti je jedna od najefikasnijih marketinških taktika, posebno tijekom rasprodaja kao što je Black Friday. Kada korisnici osjećaju da će propustiti priliku, postaju motiviraniji da donesu odluku o kupovini brže nego inače. Osjećaj hitnosti možete stvoriti korištenjem odbrojavanja na web stranici, obavještavanjem o ograničenosti zaliha, e-mail obavijestima i slično. Važno je održavati ravnotežu između navedenih taktika te ne stvarati previše pritiska na korisnike. Uvijek se fokusirajte na pružanje stvarne vrijednosti i budite transparentni kako biste izgradili povjerenje i lojalnost kod svojih kupaca.


Black Friday promocije donose određene izazove i potencijalne prepreke. Kako biste uspješno navigirali kroz ovo razdoblje, ključno je strategijsko planiranje, očuvanje transparentnosti i integriteta te osiguranje izvrsnosti u odnosu s kupcima od početka do kraja. U daljnjem tekstu otkrijte koje su to uobičajene pogreške i kako ih izbjeći.


Muškarac u košulji i vesti drži ruke na faci i sjedi ispred laptopa, osjeća se iscrpljeno.

Nerealna očekivanja kod Crnog petka

Mnogi trgovci očekuju ogromne zarade tijekom Black Fridaya, ali važno je postaviti realna očekivanja. Pripremite se za veći obujam prodaje, ali imajte na umu da veliki popusti mogu smanjiti ukupnu maržu. Analizirajte prethodne godine, postavite realne ciljeve i planirajte strategiju na temelju tih podataka.


Nejasne Black Friday webshop promocije

Ako su vaše promocije nejasne ili previše komplicirane, to može rezultirati frustracijom kod kupaca. Osigurajte jasno komunicirane i jednostavno razumljive ponude.


Rješavanje neželjenih proizvoda

Ne iskorištavajte Black Friday isključivo kao priliku za prodaju nepopularnih zaliha i proizvoda koji se ne prodaju. Kupci su vrlo pažljivi i prepoznat će takve taktike, što može štetiti ugledu vašeg branda.


Neiskrenost i pretjerivanje

Ako korisnici shvate da ste bili neiskreni u vezi s popustima, ograničenim zalihama ili trajanjem ponude, možete izgubiti njihovo povjerenje. Nikada ne koristite taktiku stvaranja hitnosti ako se ne možete držati obećanja.


Kašnjenje Black Friday promocija

Planiranje je ključno, kao i rano oglašavanje. Osigurajte svoju poziciju na tržištu i na vrijeme informirajte potencijalne kupce o predstojećim akcijama.


Prekomjerno bombardiranje obavijestima

Ako korisnike prečesto obavještavate o akcijama, može doći do efekta “sljepoće za oglase”, što znači da će korisnici ignorirati vaše poruke zbog prekomjernog prikazivanja.


Ograničavanje na samo jedan kanal

Diverzificirajte svoje metode oglašavanja. Koristite više marketinških kanala kako biste maksimizirali doseg i privukli što veći broj kupaca.


Slaba tehnička priprema

Ako se vaša web stranica sruši tijekom Black Friday-a, to može rezultirati velikim gubicima. Unaprijed testirajte svoj webshop za Black Friday i osigurajte da može podnijeti veći promet.


Neadekvatna postprodajna podrška 

Povećani obujam prodaje često rezultira većim brojem upita i potencijalnih problema nakon kupnje. Osigurajte dodatno osoblje za podršku tijekom i nakon Black Friday-a.


Izostanak praćenja rezultata

Bez analize rezultata, teško je znati što je dobro funkcioniralo i što treba poboljšati za sljedeću godinu. Koristite alate za analitiku i praćenje kako biste dobili uvid u ponašanje kupaca i efikasnost vaših marketinških kampanja.


Zamućena fotografija shopping centra koja prikazuje veliku gužvu i više katova.

I dok odbrojavamo dane do Black Friday-a, nadamo se da su vaše pripreme već u punom jeku. Ako još niste započeli s planiranjem, sada je idealno vrijeme da se pokrenete kako biste maksimizirali svoj uspjeh. Vjerujemo da će vam naši savjeti poslužiti kao korisna smjernica i dodati vrijednost vašim marketinškim naporima.


A što je s Cyber ponedjeljkom? Ne zaboravite da se mnogi od ovih savjeta također mogu jednako učinkovito primijeniti i na taj dan, pružajući vam priliku da proširite svoje promocije i još više povećate prodaju.

Posljednji blogovi