Koristite budžet u skladu s vašim ciljevima

Odabir budžeta za marketinške kampanje često predmet rasprave, no činjenica je da se točan budžet koji će biti potreban ne može odrediti prije nego se kampanja pokrene i testira. Bez obzira da li je cilj Google Ads kampanje brand awareness, klikovi na web, prodaja proizvoda/usluga, važno je odabrati primjereni budžet kako bi on odgovarao ciljevima koji se postavljaju prilikom pokretanja kampanje.

Ako oglašivač nije siguran koji budžet odabrati, preporučuje se početi s manjim iznosom, te nakon određenog perioda testiranja kada se dobiju podaci o funkcioniranju kampanje, taj budžet povećati i raspodijeliti po potrebi.

Gdje se postavlja budžet?
Budžet se postavlja na razini kampanje (ne cijelog računa), na dnevnoj bazi. Ako se dnevni budžet potroši primjerice tijekom podneva, oglasi se taj dan više neće prikazivati.

Kako odabrati dnevni budžet?
Raspodijelite mjesečni budžet po danima – mjesečni budžet/30 dana. Napomena je da Google dopušta potrošnju do 100% veću nego što iznosi dnevni budžet. To znači da ako je dnevni budžet 100 kn, postoji šansa da će biti dana kada će Google umjesto 100 potrošiti 200 kn. No, na kraju mjeseca taj iznos neće biti veći od iznosa koji je odabran, u ovom slučaju 100 kn dnevno – 3.000kn mjesečno (računajući da mjesec ima 30 dana). Ovakve situaciju često uplaše oglašivače kada vide da im je u jednom danu potrošen duplo veći iznos nego što su postavili;

Izračun temeljen na prosječnoj cijeni klika – Prosječna cijena klika za određene ključne riječi može se dobiti korištenjem Google Ads alata. Kada se dobije prosječna cijena, pomnoži se s brojem dana u mjesecu te se otprilike dobije iznos budžeta. Naravno, prosječne cijene klikova variraju te će biti niže ili više ovisno o nekoliko segmenata kao što su kvaliteta izrađene kampanje, web stranica itd.

Preporučeni budžet za kampanje od strane Google Ads – Ova opcija pojavljuje se kod postojećih kampanja koje na dnevnoj razini imaju limitiran budžet. Dakle, u situaciji kada Google Ads troši vas dnevni budžet svakodnevno, Google sustav sugerira koji budžet bi se trebao koristiti kako bi se iskoristilo pun potencijal prikazivanja kampanje;

Ad delivery method – postoje dvije vrste ad delivery metoda – standard i accelerated. Prva troši budžet ravnomjerno tijekom dana, dok druga opcija budžet koristi mnogo brže. Logično, u slučaju manjeg ili limitiranog budžeta preporučuje se korištenje opcije standard kako bi budžet trajao što duže kroz dan.

Zaključak je da je veoma teško predvidjeti budžet unaprijed, te je uvijek dobro u dogovoru klijent – pružatelj usluge odrediti početni budžet koji će se nakon faze testiranja kampanje prilagoditi prema mogućnostima i ciljevima kampanje.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top