Adssential

Adssential

Novosti i trendovi u 2021. godini

Prošla godina nam je pokazala koliko je nezahvalno ponekad dugoročno planiranje u marketingu, no to ne znači da neke stvari ne možemo predvidjeti. U nastavku izdvajamo nekoliko trendova na području digitalnog marketinga i internet kupovine za koje smatramo da će biti neki od najvećih u ovoj godini.

Fokus na društvene mreže i influencere

Tijekom pandemije zabilježen je velik porast u korištenju društvenih mreža, ne samo privatnih korisnika, već i brojnih tvrtki i organizacija koje su zbog novih uvjeta trebale pronaći nove načine poslovanja i prisutnosti u javnosti. Društvene mreže su se tu pokazale kao pun pogodak za mnoge koji su bili pogođeni novonastalom situacijom, a one su za neke bile i jedini način na koji su mogli doći do klijenata ili kupaca.

U ovoj godini očekuje se nastavak i dodatni rast korištenja društvenih mreža u poslovne svrhe, a posebice se tu ističe influencer marketing. Naime, pojedina istraživanja su pokazala da će čak do 40% publike kupiti određeni proizvode koje preporuče njihovi omiljeni influenceri, a to je postotak koji ne možete zanemariti.

LinkedIn Stories

LinkedIn, najveća poslovno orijentirana društvena mreža, u 2021. godini pridružuje se stalno rastućem popisu društvenih mreža koje su uvele Stories na svoje platforme, pa će tako LinkedIn Stories stići u ovoj godini za sve korisnike. Ova novost uvodit će se postupno po državama, a za očekivati je da u Hrvatskoj postane dostupna za sve korisnike kroz nekoliko mjeseci.

Što se tiče njihove funkcionalnosti, bit će moguća većina stvari koje su moguće i na ostalim platformama, poput objavljivanja foto i video materijala koji nestaju za 24 sata, te dodavanja stickera, pitanja, označavanja drugih profila i mnogih drugih mogućnosti koje ćemo isprobati čim budu moguće, a svoja iskustva podijeliti s vama.

E-commerce i društvene mreže ujedinjuju snage

Sa sve većim rastom prisutnosti brendova na društvenim mrežama, u ovoj se godini očekuje još veći trend spajanja e-commerce usluge i društvenih mreža, a to će se postići objavama na društvenim mrežama na kojima će biti označeni pojedini proizvodi.

Samo jedan klik na njih odvest će vas na webshop brenda ili na kupnju unutar sučelja Instagrama, Facebooka i sličnih društvenih mreža. Jednostavno, brzo i efikasno, to je ono što će kupci tražiti u ovoj godini, a oni koji se uspiju prilagoditi ovakvom načinu poslovanja, bit će među prvima koji će iskoristiti sve prednosti društvenih mreža.

Blokiranje pristupa Ad-blockerima

Mnogi su spas od neželjenih oglasa proteklih godina pronašli u ad-blockerima, no u marketinškom smislu, oni predstavljaju smrt oglašavanja te su u novoj godini proglašeni skroz nepoželjnima. Kao dokaz tome sve je više stranica koje će od vas zahtijevati da ugasite ad-blocker ako želite pristupiti njihovom sadržaju ili će vam u protivnom onemogućiti pristup. U svakom slučaju, vi ste ti koji odlučujete, ali sjetite se da i netko živi od tih reklama, a i da ponekad vama dobro dođe koja od njih, stoga budite milostivi u novoj godini.

Google Ads umirovljuju Gmail Ads

Svi koji trenutno imate aktivne Gmail kampanje, pripremite se na velike promjene od 1. lipnja ove godine. Naime, dosadašnje Gmail Ads postat će od tog dana “read-only”, što ujedno znači i da nećete moći raditi nove takve kampanje niti raditi optimizaciju na postojećima.

Umjesto njih, tu su Discovery kampanje, zahvaljujući kojima ćete i dalje doći do ciljane publike kroz razne Google usluge i platforme, ali i uz smanjene mogućnosti i veću automatizaciju oglasa, što će svakako tražiti određene prilagodbe i nove napore u postizanju željenih rezultata.

Kao što je vidljivo iz svega priloženog, u novoj nas godini čeka puno zanimljivosti i novosti na područjima digitalnog marketinga, online prodaje i tehnologije. Ako i vaša tvrtka prolazi kroz razdoblje promjena i prilagodbe novim okolnostima, ali niste sigurni oko pravilnog pozicioniranja na internetu i društvenim mrežama, javite nam se bez obaveze i ostanite u korak s novostima na tržištu te ispred konkurencije.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top