Adssential

Adssential

Ovisni o društvenim mrežama – kako se izbaviti i što napraviti

Ovotjedni pad gotovo svih društvenih mreža (pogotovo onih u vlasništvu Facebooka) izazvali su pravu histeriju proteklih dana. Naravno, tog “kobnog” ponedjeljka (kao da ponedjeljak nije dovoljno strašan sam po sebi) histerije nije bilo na Facebooku, Instagramu, a niti na WhatsAppu, a razlog je – jer nisu radili. Ali zato je Twitter “gorio”.

Dan kasnije, kad se svemir ponovo vratio u red i većini su proradile društvene mreže, reakcije su bile različite. Od sreće i ushićenja što ponovo mogu pratiti objave prijatelja i poznanika, do onih koji su komentirali kako im je dobro došao predah, a neke i natjerao da se zamisle koliko im uopće trebaju profili na društvenim mrežama.

Međutim, iako sam naslov sugerira da ćemo se u ovom tekstu baviti psihološkim aspektima ovisnosti o društvenim mrežama, govorit ćemo o drugoj vrsti ovisnosti – onoj poslovnoj i prodajnoj.

Naime, brojni mali obrti, tvrtke i poduzeća, često zbog smanjivanja troškova, pogotovo u svojim počecima, svoje prodajne aktivnosti većinom oslanjaju na društvene mreže kao što su Facebook i Instagram, a koje također nude i mogućnosti “otvaranja” shopova. No, kao što poslovica kaže, svemu lijepom jednom dođe kraj, a mnogi su to iskusili na vlastitoj koži tog ponedjeljka kad je sve stalo.

Srećom, pad je trajao manje od 24 sata pa su izbjegnuti veći gubici, osim ako ste Mark Zuckerberg koji je, prema procjenama, izgubio više od 7 milijardi dolara. Nećemo plakati za njegovim milijardama jer mu ih je ostalo još dovoljno za nekoliko života, no što je s novcem koji smo izgubili ili potencijalno mogli izgubiti mi ostali da je pad mreža trajao više od jedne večeri? Bilo da je riječ o oglasima koji nisu radili i generirali posjete i kupnje ili su u pitanju organske objave ili nemogućnost kupovanja proizvoda kroz Facebook i Instagram shops?

Proširite svoje kanale dostupnosti

Upravo zbog takvih neplaniranih situacija koje su van naše kontrole, svaka iole ozbiljna agencija će sugerirati svojim klijentima širenje prodajnih i oglašivačkih aktivnosti na više medija i kanala te njihov sinergijski učinak. Da pojednostavimo – ako imate tvrtku koja prodaje vlastite proizvode, naša preporuka bi bila da osim profila i stranica na društvenim mrežama svakako razmislite i o vlastitoj web stranici i/ili web shopu, Google oglasima, ali i drugim kanalima i medijima, ovisno o vašoj ciljnoj publici, vrsti proizvoda i drugim vama bitnim faktorima. U tom dijelu će vam također pomoći izabrana agencija, ako sami niste sigurni jeste li odabrali dobar mix.

Zašto je to bolja opcija od ovisnosti o društvenim mrežama? Iako se na prvu možda nekima čini kao nepotrebno ili pretjerano ulaganje, riječ je upravo o tome – ulaganju, a ne trošenju novaca. U budućnost, u bolje sutra, u nešto svoje, što će vam ostati jednom i kad prestane suradnja s agencijom ili pojedincima. A u današnje, novo normalno vrijeme, to i nije neko ulaganje, jer osim što su cijene danas prihvatljivije, web stranica je must u 21. stoljeću i eri interneta, a postoje i razne mogućnosti financiranja, primjerice uz poticaje države i fondova EU. Da ne spominjemo kako je vlastita web stranica u potpunosti vaš kanal na kojem vi određujete pravila, imate slobodu i na kraju krajeva, ne ovisite o milosti i nemilosti raznih algoritama te strepite hoće li se sutra sve ugasiti, početi naplaćivati ili nešto treće što bi moglo ugroziti vaše poslovanje.

Zato ako je i vas uplašio pad društvenih mreža i otkrio sve vaše ovisnosti o njima, osim što je sve šokirao, ovaj slučaj je zapravo natjerao i mnoge na razmišljanje o drugim mogućnostima i smanjivanju ovisnosti o društvenim mrežama. 

Naravno, ne govorimo o napuštanju istih, već da bi one trebale biti samo podrška u prodaji i samo dio kanala uz koje ćete doći do novih klijenata, kupaca ili publike kojoj želite prenijeti vama i njima važne poruke i informacije. Mi možda ne pružamo psihološku podršku vezanu za ovisnosti o društvenim mrežama, ali tu smo za tehničku podršku, kao i vaša pitanja i upite vezane za izradu web stranica, Google oglašavanje i oglašavanje na najpopularnijim društvenim mrežama. Zato ako vas zanima neka od naših usluga ili savjet, pozivamo vas da nam se javite, bilo putem kontakt forme, telefonski, mailom ili na društvenim mrežama, uvijek smo online i dostupni, možda jer smo i sami ovisni. 😀

Pošaljite e-mail

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top