Pravilnim targetiranjem do pravih osoba

Glavna funkcija online oglašavanja prenijeti je pravu poruku, pravim ljudima u pravom trenutku.

Kako to postići Google oglašavanjem?
Prije nego se odabere strategija targetiranja, dobro je “vizualizirati” potencijalne korisnike proizvoda ili usluge koja se promovira.

Osnovna pitanja koja se pritom postavljaju su:
Tko? – Ovo je jedan od bitnih aspekata targetiranja, prilikom kojeg se odabire koju publiku se želi targetirati. Bilo da se radi o osobama koje su pokazale interes za proizvode ili uslugu kakva se oglašava, bilo da se radi o prijašnjim posjetiteljima weba (to se naziva remarketing) ili da se targetiraju osobe prema demografskim karakteristikama (kao što su dob, spol itd.), potrebno je dobro promisliti kako bi se kvalitetno definirala ciljna skupina.

Gdje? – Pitanje gdje odnosi se kako na fizičku, tako i na “online lokaciju” korisnika. Osim lokacije, ovo pitanje odnosi se i na uređaj koji korisnici koriste za pristup internetu, te isto tako i na web stranice koje ih interesiraju i koje posjećuju (online lokacija korisnika).

Što? – Posljednje pitanje kojim se definira što je u interesu ciljne publike. Kod targetiranja postoje razne opcije – jedna od njih je korištenje ključnih riječi. Tako primjerice ako se oglašava trgovina automobilima, može se targetirati korisnike ključnim riječima vezanim uz automobile.

Primjer
Važno je napomenuti kako ne postoji jedinstvena strategija targetiranja, već se ona razvija s obzirom na ciljeve kampanje i vrstu poduzeća za koju se kampanja izrađuje.

Objasnit ćemo to na primjeru. Stavimo se u situaciju da posjedujemo trgovinu cvijećem. Dolazi Valentinovo i znamo da će mnogi željeti razveseliti osobe nježnijeg spola dostavom cvijeća. Dostava cvijeća usluga je koju nudimo i želimo je reklamirati prije Valentinova.

Uzmimo u obzir da za Valentinovo muškarci poklanjaju cvijeće ženama. Dakle, demografski gledano u cilju nam je da se naši oglasi prikazuju muškarcima, svih životnih dobi – jer za dobre manire i romantiku nikada nije kasno!

Nadalje, dolazimo do lokacije prikazivanja naših oglasa. Lokacija prikazivanja u ovom slučaju ovisi o području dostavljanja našeg cvijeća. Dakle, ako dostavljamo u području do 10 kilometara oko naše trgovine, odabiremo targetiranje pomoću radijusa od 10km. Nije nam u cilju da se naš oglas prikazuje primjerice 20km od našeg dućana, ako tamo ne dostavljamo.

Kao vlasnici cvjećare trebali bismo barem otprilike znati kakvi su naši ciljni korisnici. Hipotetski gledano, možemo reći da muškarci koji kupuju cvijeće primjerice vole glazbu, umjetnost, putovanja. Targetiranje po temama nam omogućuje targetiranje prema tim preferencijama.

Sada kad smo doveli ciljnu publiku na naš web, proučimo kakve su nam još mogućnosti. Primijetili smo da dosta naših web posjetitelja nije obavilo narudžbu na našem webu, pa kako bismo neke od njih dodatno podsjetili na to, postoji opcija izrade remarketing kampanje (sjećate se, spomenuli smo je na početku teksta). Ona nam omogućava da se oglasi prikazuju osobama koje su već posjetile naš web, a nisu primjerice napravile narudžbu. Neke od tih osoba možda su prerano vidjele oglas te su jednostavno zaboravile napraviti narudžbu. Zato je tu remarketing da ih podsjeti na to.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top