Alan Novak

Alan Novak

Prilika stvara marketingaša ili obrnuto? Posebni dani i praznici u službi marketinga

Social milestones ili posebni dani i praznici već dulji niz godina doživljavaju svoj procvat na društvenim mrežama, pa tako nije rijedak slučaj vidjeti objave u stilu “Danas je Međunarodni dan toga i toga, označite najvećeg ljubitelja kojeg poznajete” i slične, a svaka od njih izaziva salve reakcija i komentara u kojima prijatelji označuju jedne druge i zbijaju šale. 

Iako na taj način publika dobiva “relevantan” i zanimljiv sadržaj, najveću korist od toga imaju zapravo oni koji su tu objavu plasirali na društvene mreže, jer im raste angažman korisnika, dolaze u milost Facebook i Instagram algoritma i postižu odlične rezultate (pod uvjetom da su angažman, doseg i broj pregleda parametri koji ih zanimaju).

Bilo kako bilo, ako pitate svojeg lokalnog stručnjaka za marketing, social milestones su tu da se iskoriste, a njihova primjena može biti iznimno široka – od zdravstvene ustanove koja obilježava dane povezane sa zdravljem (primjerice Movember koji je upravo u tijeku) i kroz razne akcije i aktivnosti podiže svijest o zdravom načinu života ili raznim bolestima pa sve do dućana s elektronikom koji su nedavno iskoristili Noć vještica da privuku kupce uz prigodne popuste.

No, najveći “praznik” za sve ljubitelje kupnje i popusta, Black Friday, tek stiže u trgovine. Prilika je to koju su kroz godine prepoznali i usvojili mnogi trgovci, poduzetnici i tvrtke za promociju svojih brendova, proizvoda i akcijskih ponuda inspiriranih “Crnim petkom”. Danas je to toliko rašireno da gotovo ne postoji branša u kojoj trgovci nisu pronašli način za zaradu i “čišćenje” skladišta na danu poznatom po najvećim i najatraktivnijim popustima, a koji se “slučajno” odvija mjesec dana prije Božića.

Ove godine Black Friday se u svijetu obilježava 26. studenoga, a već sad vidimo na društvenim mrežama i Google oglasima da su neki htjeli među prvima iskoristiti val akcija i preduhitriti konkurenciju u nadi da će im svojim aktivnostima “oteti” potencijalne kupce. Između ostalog, već sad vidimo i porast cijena po kliku na cjelokupnom tržištu zbog povećanih aktivnosti, vidimo i manju vidljivost kod nekih brendova dok se pokušavaju “ugurati” svojoj publici na news feed, ali vidimo i određene prilike na tržištu.

No, da bismo te prilike uspjeli pretvoriti u poslovne uspjehe, moramo znati da oni neće doći sami od sebe i da je potrebno mnogo planiranja, strategije i promišljanja na koji način možemo iskoristiti maksimum koji nam se nudi pred nosom. Zato je nemjerljivo važno da prije svega unaprijed odredite koji artikli će biti uključeni u akciju (i da ih imate dovoljno na skladištu), uskladite svoju komunikaciju na svim kanalima, napravite sve potrebne preinake na internet stranici (bili to web kodovi, pop-up banneri, blog, članak u rubrici Novosti ili nešto peto), visina budžeta za oglašavanje po pojedinim kanalima, ali i malo sreće, prstohvat marketinške magije, ponešto vremena i trunka poslovne inteligencije.  

I ne zaboravite – bitno je ostati dosljedan sebi i u skladu s vrijednostima koje vaš brend zastupa, da vam se ne bi slučajno obilo o glavu. Kao što se zna dogoditi brojnim velikim kompanijama koje u želji da iskažu neke svoje stavove na profilnim fotografijama društvenih mreža dodaju razne motive i simbole, a na kraju u komentarima proživljavaju bijes i revolt publike koja taj čin vidi kao lažne i jeftine pokušaje dobivanja simpatija određenih dijelova publike.

Zašto to sve pišemo? Još nas manje od tri tjedna dijele do Black Fridaya, a odmah iza njega dolazi i Cyber Monday (osmišljen da se rasprodaju preostale zalihe od Black Fridaya), a ako još uvijek niste osmislili svoje aktivnosti, nije kasno za početi razmišljati o mogućnostima.

Da vam olakšamo – krenite od jednostavnih stvari – koje proizvode ili usluge želite i možete promovirati na svojim kanalima? Hoćete li staviti veći ili manji popust, hoće li biti posebnih uvjeta i na koji način će u svemu tome profitirati vaši kupci? Jasno, bitno je u svemu da i vi sami profitirate, a ne da vam akcije i popusti u nadi da dođete do novih kupaca “izbiju” novac iz džepa.

Još važnije od toga je pitanje na koji način ćete postići da vaša publika i potencijalni kupci ili klijenti saznaju za vaše promotivne aktivnosti? Hoćete li se okrenuti klasičnim metodama poput letaka i plakata u gradu ili ćete svoje marketinške aktivnosti prebaciti u digitalnu sferu? Možda bi i kombinacija svega navedenog bila vaš recept za uspjeh. No, da biste znali odgovore na ova pitanja, potrebno je poznavati i svoju publiku, njihove navike, njihove želje i ono što ih privlači k vama ili tjera ka konkurenciji. 

Odgovore možete pronaći na više načina, od anketa do analize metrika, no najbolje će vam reći osobno iskustvo u radu s kupcima i klijentima. Svi ti podaci mogu postati vrijedne informacije ako ih znate pravilno pročitati, postaviti u kontekst i izvući zaključke na temelju svih dobivenih saznanja.

Ili se jednostavno možete javiti nama, a mi ćemo vam pomoći pronaći dobitnu kombinaciju kako biste ostvarili željene ciljeve i iskoristili maksimum koji vam pružaju posebni dani poput ovih. Na kraju krajeva, dolazi i Božić, još jedan praznik i dan kojeg možete upotrijebiti za svoje marketinške aktivnosti. Hoće li prilika stvoriti marketingaša u vama ili ćete vi stvoriti priliku uz malo dobrog marketinga? Uz malu pomoć s naše strane, vjerujemo da ćete iskoristiti svoje prilike, ako krenete u akciju već danas. 😉

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top