Adssential

Adssential

Slučaj Mamić: društvene mreže kao moćno oružje u kreiranju javnog mišljenja

Posljednjih dana gotovo da ne postoji osoba u Hrvatskoj koja nije čula za sudsku presudu braći Mamić, kao i njezin epilog koji se odvija na društvenim mrežama, točnije na Facebook stranici Zdravka Mamića.

Na toj, trenutno jednoj od najposjećenijih stranica u Hrvata zadnjih tjedan dana Zdravko Mamić se redovito obračunava s onima koji su mu donijeli pravomoćnu sudsku presudu, odnosno sucima koje je nakon potvrde presude prozvao za mito, korupciju i niz zakonski i moralno upitnih postupaka poput druženja s okrivljenikom (Mamićem) prije same presude.

Izvor: Facebook

Sve svoje optužbe potkrepljuje i dokazima koje redovito objavljuje u obliku postova na svojoj stranici, a kao vjerni fanovi posljednjih dana tu su brojni novinari, stručnjaci za pravo, službenici DORH-a, kao i sva šira javnost koja je zainteresirana za cijeli slučaj.

Sve to dokaz je moći koju danas posjeduju društvene mreže, koje u posljednjih desetak godina aktivno sudjeluju u kreiranju javnog mnijenja, ali su i pokazatelj koliko jak doseg može imati samo jedna jedina objava. Organski doseg koji bilježe objave Zdravka Mamića podsjeća na doseg koji se na Facebooku mogao postići prije nekoliko godina bez pretjeranog truda, dok je danas s brojnim promjenama Facebook algoritma doseg (reach) drastično smanjen. Toliki broj komentara, lajkova i dijeljenja svatko priželjkuje na svojim objavama.

Bez da ulazimo u to jesu li objave prikaz činjeničnog stanja, još jedan pokušaj lažnog prikazivanja stvari (kao SMS-ovi koje je pokazivao ranije u medijima) ili čisto obijest zbog donešene presude, možemo reći kako je sadržaj koji objavljuje – pun pogodak. Ako gledamo isključivo prema interesu javnosti, kao i angažmanu publike na svaku novu objavu, koju s nestrpljenjem iščekuje većina javnosti iz dana u dan.

Što možemo naučiti iz spomenutog primjera? Prije svega, društvene mreže danas dale su mogućnost svakoj osobi da javno istakne svoja mišljenja, stavove ili nešto treće što smatra od iznimne važnosti ili zanimljivosti za njega i publiku kojoj se obraća. Samim time, otvorile su i vrata mnogobrojnim diskusijama i razmjenama mišljenja i ideja, ali najviše od svega – postale su bitan faktor u izgradnji javnog mišljenja i kreiranja imidža.

Kad usporedimo njegovu press konferenciju nakon presude gdje je u 2 sata rekao sve i ništa i posljednje objave na Facebook stranici te kako ih i u kojem obujmu prenose mediji, jasno je da su Facebook objave imale daleko veći utjecaj, težinu i doseg nego sama press konferencija, a koja je bila najavljivana na sva zvona.

Upravo zbog toga, možemo reći da su društvene mreže danas postale iznimno snažan alat, a način na koji ih koristimo i iskorištavamo njihove prednosti te mogućnosti mogu nam donijeti željene rezultate.

Kad bismo to stavili u poslovni kontekst, možemo vidjeti da kvalitetne i objave prilagođene za ciljanu publiku mogu ostvariti odlične rezultate i bez posebnih ulaganja u plaćene kampanje, pogotovo kad su teme od većeg interesa.

Danas je gotovo nezamislivo da tvrtka postoji, a da nije prisutna i na društvenim mrežama, koje otvaraju brojne mogućnosti – osim povećanja prodaje proizvoda i upita za usluge, obavijeste publiku o novostima ili posebnim postignućima, one su tu da kreiraju sliku vaše tvrtke u javnosti, stoga je veoma važno da i sadržaj bude u skladu s tim.

Zato kad idući put krenete pripremati objave na svojim stranicama na društvenim mrežama, razmislite o nekoliko stvari: koliko je sadržaj relevantan za vas, vaš brend i publiku, hoće li sadržaj postići ciljeve koje ste si zadali te kako će publika reagirati na njega, a u svemu tome ne zaboravite i na samu kvalitetu multimedijalnih sadržaja koji će biti dodani objavi. Jer svi ovi faktori utječu na mišljenje publike o vama i tvrtki.

Jer kao što vidimo iz slučaja s početka priče, danas je dovoljna i samo jedna objava da osoba ili tvrtka postane heroj ili zločinac. Ili oboje. Ako niste sigurni u kojem smjeru razmišljati i kako postići željene rezultate, javite nam se bez zadrške, jer Adssential vam na temelju svojih iskustava iz prakse može pomoći u kreiranju kvalitetnog i relevantnog sadržaja kako bi vaše objave pogađale sva prava mjesta.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Pročitajte više

Ljeto i digitalne aktivnosti

Da je ljeto odavno stiglo u naše krajeve, sugerirale su visoke temperature već u lipnju. I dok se trenutno nalazimo u ‘špici’

Scroll to Top