Što su Google Ads?

Zasigurno ste pretražujući internet mnogo puta naletjeli na različite vrste plaćenih oglasa. Bilo da ste ukucali neki pojam u tražilicu, čitali neki portal ili gledali YouTube video, svakih malo imali ste prilike vidjeti takve oglase.

Kako se postavljaju takvi oglasi? Ima li smisla pokušavati promovirati poduzeće na taj način? Gdje se ti oglasi sve mogu postaviti? Navedena pitanja samo su neka od onih koja prolaze kroz glavu osobi koja nije upućena u ovakvu vrstu oglašavanja. Upravo iz tog razloga, pokrećemo ovaj blog kako bismo sve zainteresirane upoznali s funkcioniranjem Google oglasa.

Što su Google oglasi?
Google oglasi ili na engleskom Google Ads (do nedavno zvani Google AdWords), oglasi su pomoću kojih možete promovirati poduzeće na internetu i unaprijediti poslovanje. To je alat koji pomaže u povezivanju vašeg poduzeća s ciljnom skupinom – potencijalnim klijentima.

Kako unaprijediti poslovanje pomoću Google oglasa?
Različite vrste businessa zahtijevaju izradu različitih vrsta Google Ads kampanja. Različite vrste kampanja definiraju izgled oglasa i mjesto gdje će se oni pojaviti – na web portalima, tekstualni oglasi na tražilici, video oglasi prije početka YouTube videa i slično. Vrstama kampanja detaljnije ćemo se pozabaviti u jednom od narednih tekstova.

Kako započeti s izradom Google Ads kampanje?
Prije nego što se započne s izradom Google Ads kampanje, potrebno je razmisliti o ciljevima oglašavanja. Ciljevi oglašavanja mogu biti potpuno različiti te ovise o preferencijama oglašivača te vrsti proizvoda ili usluga koju se želi oglašavati – to može biti širenje brand awarenessa, povećanje online prodaje, povećanje broja poziva i slično.

Osim određivanja ciljeva, bitno je i određivanje ciljne skupine. Ako ste u poziciji oglašivača, valja dobro promisliti o sljedećim pitanjima:

– Tko su vaši potrošači?

– Jesu li to osobe mlađe, srednje ili starije životne dobi?

– Muškog ili ženskog spola?

– Zaljubljenici u sport, kuhanje ili slikarstvo?

Određivanje ciljne skupine individualna je stvar i prvenstveno ovisi o proizvodu ili usluzi koja se oglašava te ciljevima oglašavanja.

Nakon što se odaberu ciljevi oglašavanja te definira ciljna skupina, bitno je odrediti budžet koji će se potrošiti za oglašavanje. U Google oglasima budžet se određuje na dnevnoj razini.

Za kraj, navesti ćemo neke od prednosti Google oglašavanja:

– Povezivanje s ciljnom skupinom u pravo vrijeme na pravom mjestu (koristeći ključne riječi i metode targetiranja kao što su dob, spol, lokacija korisnika itd.)

– Sami kontrolirate vašu potrošnju – odabirete koliko mjesečno želite potrošiti, alocirate vaš trošak prema kampanjama koje ste kreirali , grupama oglasa ili čak za pojedinačni oglas;

– Statistički podaci – Google oglasi prikazuju vam koliko je ljudi vidjelo vaše oglase, koliko je njih kliknulo na oglas, te omogućuje prikaz svih bitnih pokazatelja, koje možete posložiti i prema osobnim preferencijama.

Različite vrste kampanja definiraju različite vrste oglasa. Kakve sve vrste oglasa i kampanja postoje, objasniti ćemo u sljedećem tekstu.

uskoro
NOVI BLOG POSTOVI

Google Ads

Saznajte više o Google Ads sustavu, najnovijim vijestima i najboljim praksama

Analytics

Kako se pripremiti za utjecaj machine learning i umjetne inteligencije na vaše poslovanje

Prijavite se kako bi primali najnovije obavijesti o promjenama u oglašavačkoj industriji

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)