Vrste Google Ads kampanja

Prilikom odluke o pokretanju Google Ads kampanja, dolazimo do sljedećeg pitanja – Koju vrstu kampanje odabrati?

Pokušat ćemo vam ukratko objasniti kako odabrati vrstu kampanje primjerenu određenom businessu, te naravno ciljevima oglašavanja.

Koje vrste kampanja postoje?

Postoji mnogo vrsta Google kampanja, a mi ćemo ih nabrojati i ukratko objasniti.

Search kampanja/Pretraživačka mreža – oglasi ove vrste kampanje prikazuju se u rezultatima Google pretraživanja, te na rezultatima pretraživanja ostalih stranica koje su Google partneri. Specifičnost ove vrste kampanje je da prikazuje oglase potencijalnim kupcima upravo u trenutku kada su oni zainteresirani za proizvod ili uslugu, te pretražuju Google u potrazi za istima.

Display kampanja/Prikazivačka mreža – oglasi ove vrste prikazuju se na svim stranicama koje su u Google display/prikazivačkoj mreži. Oni se prikazuju osobama koje odgovaraju targetiranju koje je postavljeno – bazirano na njihovim interesima, prijašnjim pretraživanjima, demografskim obilježjima i slično. Ovakva vrsta kampanja preporučuje se koristiti primjerice za podizanje brand awarenessa.

Search kampanja s Display opt-in/Pretraživačka mreža s opcijom prikazivačke – Ova kva vrsta kampanja zapravo je kombinacija prikazivačke i pretraživačke mreže kao što joj i samo ime govori. Prilikom izrade kampanje pretraživačke mreže nudi se opcija odabira “display opt-in”, te se tako dopušta da se oglasi pojavljuju osim na pretraživačkim rezultatima, i na relevantnim mjestima na kojima se inače pojavljuju prikazivački oglasi. Pomoću ovakve vrste kampanje može se proširiti potencijalna publika. Ono što mi preporučujemo, izrada je dvije posebne kampanje – prikazivačke i pretraživačke umjesto korištenja zajedničke s oba dvije opcije. Uz mnogo razloga koje bismo mogli navesti za to, donosimo vam samo jedan bitnijih – bolje, jasnije i jednostavnije iščitavanje i analiza dobivenih podataka.

Video kampanja – kao što samo ime govori, video kampanjom promovirani video zapisi pokreću se na YouTube-u i stranicama koje su u Google prikazivačkoj mreži.

Shopping kampanja – kampanja koja osim opisa i cijene proizvoda, sadrži i njegovu sliku. Oglasi se pojavljuju na rezultatima pretraživačke mreže, no i na partnerima prikazivačke mreže kao što je YouTube.

Universal app campaign/Univerzalna kampanja za aplikacije – služi za promoviranje aplikacija na prikazivačkoj i pretraživačkoj mreži, te YouTubeu. Oglasi i bidovi automatski se generiraju kako bi korisnici vašu aplikaciju skinuli što je više puta moguće.

Što su ciljevi kampanja?

Nakon odabira vrste kampanje, na redu je odabir ciljeva. Ciljeve se odabire ovisno o tome da li se želi da korisnici obave kupnju na webu ili pak uđu u interakciju (pošalju mail, ispune formu, kontaktiraju podzeće na neki način).

Postavke kampanje

Vrsta kampanje određuje mjesto gdje će oglasi biti prikazani. No, osim toga postoji još nekoliko postavki koje pravilnim odabirom povećavaju funkcionalnost svake kampanje. Postavke na razini kampanje odnose se na tu cjelokupnu kampanju, dakle na sve grupe oglasa i na sve oglase unutar iste kampanje.

Postavke kampanja:
Ime kampanje – Ime kampanje odabire se prilikom kreiranja, služi za lakše snalaženje u Google Ads računu. Ime kampanje nije vidljivo nikome osim osobi koja upravlja kampanjom, što znači da se neće prikazivati korisnicima.

Vrsta kampanje – odabire se vrsta kampanje koja se želi kreirati. Vrste kampanja naveli smo i opisali ranije.

Networks – odabire se da li se želi da oglasi budu prikazani samo na Googleu ili i na stranicama koje su partner Googlea.

Uređaji – odabire se da li će se oglasi prikazivati na svim uređajima – mobiteli, računala, tableti. Ako se odaberu svi uređaji, a kasnije se promijeni mišljenje u vezi toga – nije problem. Naknadno se to sve može izmijeniti, te ovisno o potrebi isključiti neku vrstu uređaja.

Lokacija i jezik – Odabire se geografsko područje koje se želi targetirati, te jezik. Preporučuje se odabrati jezik na kojem su napisani oglasi.

Bidding i budget – Odabirete se visina budžeta na dnevnoj razini. Osim toga, odabire se i način bidanja kojim se želi da oglasi sudjeluju u aukciji. Postoje razne opcije bidanja o kojima ćemo zasebno pisati kasnije.

Ad ekstenzije/Proširenja oglasa – dodaju se proširenja o kojima smo pisali u jednom od ranijih tekstova.

Dodatne postavke – u dodatnim postavkama može se podešavati kada će se oglasi prikazivati prema danima ili satima. Može se odrediti početni i završni datum kampanje. Možete se odabrati da se glasi prikazuju primjerice češće po danu (prema običnim postavkama, oglasi se prikazuju ravnomjerno tijekom cijelog dana). Advanced location option služi za bolje postavke targetiranja. Campaign url option možete mijenjati ovisno o načinu praćenja vaše kampanje.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top